
Pączki z bitą śmietaną
- mleko: 250 ml
- drożdże: 20 g
- cukier: 15 g
- sól: 2 g
- mąka pszenna: 600 g
- masło: 100 g
- jajka: 3 szt.
- spirytus: 10 ml
- cukier waniliowy: 70 g
- olej: 1 l
- śmietana 36%: 1 l
- cukier puder: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Rozczyn drożdżowy: mleko podgrzewamy tak, by było lekko ciepłe (nie może być gorące). Rozrabiamy w nim drożdze, dodajemy 15 g cukru, szczyptę soli i 2 łyżki mąki (ok. 30 g). Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min.
krok 2
Masło: roztapiamy i odstawiamy do przestudzenia.
krok 3
Ciasto na pączki: do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, spirytus, cukier waniliowy i wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Składniki mieszamy dużą, drewnianą łyżką, a gdy się połączą dodajemy płynne masło i wyrabiamy je ręcznie (lub przy pomocy miksera z hakami).
krok 4
Wyrastanie: po ok. 10 min ciasto powinno odklejać się od ścian miski – to znak, że jest dobrze wyrobione. Odstawiamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na min. 1 godzinę.
krok 5
Formowanie pączków: stolnicę lub blat oprószamy mąką. Odrywamy po kawałku porcje wyrośniętego ciasta drożdżowego i formujemy niewielkie kulki o średnicy ok.6–7 cm. Delikatnie przykrywamy je czystą ściereczką i pozostawiamy na stolnicy na ok. 30 min.
krok 6
Smażenie: na głębokiej patelni lub w dużym garnku rozgrzewamy olej do temperatury ok. 175°C. Ostrożnie kładziemy pączki – tyle, ile zmieści się po wypłynięciu na powierzchnię. Smażymy je przez ok. 2 min z każdej strony.
krok 7
Studzenie: pączki wyjmujemy na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Przekładamy na talerz lub tacę do przestygnięcia.
krok 8
Ubijanie śmietany: schłodzoną śmietanę ubijamy na gęsty krem. Pod koniec dodajemy 50 g cukru pudru. Bitą śmietanę odkładamy do lodówki na ok. 30 min.
krok 9
Nadziewanie pączków: przestudzone pączki przekrawamy na pół. Przy pomocy rękawa cukierniczego nakładamy bitą śmietanę na dolną część. Przykrywamy górną.
krok 10
Podawanie: gotowe pączki z bitą śmietaną układamy na paterze. Oprószamy cukrem pudrem przesianym przez drobne sitko.

