Moja wersja gruzińskiej pasty.
Składniki:
40 dkg pomidorów
1 jabłko (ok. 20 dkg)
1/2 strąka czerwonej papryki
1 duża cebula
1 główka czosnku
2 papryczki chili
1 duża marchewka
3 płaskie łyżki cukru
sól do smaku
3 łyżki oleju
Kroki przygotowania:
Pomidory umyć, pokroić na mniejsze kawałki, wrzucić do garnka. Jabłko umyć, przekroić na 4 części, usunąć gniazdo nasienne. Ćwiartki jabłka pokroić na mniejsze kawałki, dodać do pomidorów. Paprykę pokroić na mniejsze kawałki (bez pestek)., wrzucić do garnka. Cebulę obrać, dowolnie pokroić. Z papryczek chili usunąć pestki, papryczki grubo posiekać. Cebulę i papryczki wrzucić do garnka. Obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku wrzucić do garnka. Marchewkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i również wrzucić do garnka. Dodać cukier i odrobinę soli. Garnek przykryć. Wszystko dusić na bardzo małym ogniu przez ok. 2 godziny. W czasie duszenia często mieszać, żeby się nie przypaliło. 15 minut przed końcem duszenia dodać olej i wymieszać. Całość dokładnie zmiksować blenderem. W razie potrzeby doprawić do smaku odrobiną soli. Pastę przestudzić. Następnie przetrzeć ją przez sito (nie jest to konieczne, jeżeli nie przeszkadzają nam pestki i kawałki skórek). Adżika to składnik wielu dań kuchni gruzińskiej. Dodaje się go do zup, sosów, mięs...


