Reklama

Affogato to włoski deser, który składa się z waniliowych lodów zanurzonych w ciepłej, aromatycznej kawie espresso. Fantastycznie smakuje udekorowany bitą śmietaną. Nierzadko wzbogaca się go również o likier amaretto, syrop smakowy, a nawet miód. Affogato to wspaniały zastrzyk energii, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim kawoszom.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: będą nam potrzebne dwie filiżanki. Do każdej z nich nakładamy po jednej gałce lodów.

  • krok 2

    Kawa: zaparzamy espresso, tak żeby wyszły nam dwie porcje – każda po 60 ml.

  • krok 3

    Affogato: do każdej filiżanki z gałką lodów wlewamy po 60 ml espresso.

Porady:

  • Affogato możemy podać z dodatkiem rumu lub ulubionego likieru np. amaretto. W wersji bezalkoholowej warto dodać miód bądź syrop karmelowy.
  • Gotowy deser wspaniale prezentuje się udekorowany bitą śmietaną i biszkoptami. Możemy posypać go również kakao lub startą gorzką czekoladą.
  • Nie każdy z nas posiada w domu ekspres do kawy. W takiej sytuacji warto przygotować napój w kawiarce. Będzie on równie aromatyczny i intensywny w smaku.
  • Latem filiżankę, w której podajemy kawę, warto wstawić wcześniej na godzinę do lodówki. Dzięki temu napój będzie nieco chłodniejszy, a lody nie roztopią się tak szybko.
  • Do wykonania deseru najlepiej sprawdzą się domowe lody waniliowe. Bez problemu przygotujemy je na bazie żółtek, laski wanilii, mleka, śmietanki i cukru. Są one nie tylko smaczniejsze, ale i zdrowsze od gotowego produktu ze sklepu.
  • Lody waniliowe z powodzeniem zastąpimy śmietankowymi, możemy zrobić je sami lub wykorzystać dobrej jakości produkty ze sklepu.
  • Włosi najczęściej serwują affogato na deser po obiedzie lub kolacji. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by podać je rano zamiast klasycznej kawy z mlekiem.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama