
Ajiaco – kolumbijska zupa
- pierś z kurczaka: 600 g
- woda: 1 l
- mleko: 1 l
- ziemniaki: 500 g
- cebula: 200 g
- czosnek: 10 g
- olej: 20 ml
- kukurydza: 500 g
- kapary: 60 g
- śmietana 18%: 100 g
- kolendra: 0.5 pęczka
- awokado: 2 szt.
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek przeciskamy przez praskę. Jeśli jest taka potrzeba, oczyszczamy kolby kukurydzy – zdejmujemy zewnętrzne liście i usuwamy wąsy. Dzielimy na mniejsze porcje (jedna kolba na 3 części). Pierś kurczaka kroimy na spore kawałki. Ziemniaki obieramy i kroimy w dużą kostkę. Zostawiamy je w wodzie do czasu, kiedy będą nam potrzebne.
krok 2
Smażenie: w dużym garnku rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy piórka cebuli i podsmażamy je do zeszklenia. Następnie dodajemy czosnek i czekamy aż uwolni aromat.
krok 3
Gotowanie kurczaka: pierś wkładamy do garnka z podsmażoną cebulą i czosnkiem. Zalewamy wodą i mlekiem. Doprawiamy solą. Gotujemy pod przykryciem przez około 30 minut. Wyjmujemy kurczaka z wywaru. Kiedy przestygnie, kroimy go w paski.
krok 4
Gotowanie warzyw: ziemniaki i kukurydzę wrzucamy do wywaru z piersi kurczaka. Gotujemy do miękkości, około 20 minut. Próbujemy zupy i doprawiamy. Pamiętajmy, że ziemniaki wyciągną z wywaru większość soli.
krok 5
Dodatki: świeże listki kolendry opłukujemy w zimnej wodzie i delikatnie osuszamy za pomocą ręcznika papierowego. Awokado przekrajamy na pół i usuwamy pestkę. Miąższ owocu wyjmujemy za pomocą dużej łyżki. Kroimy go w plastry. Kapary wyjmujemy z zalewy.
krok 6
Podanie: do zupy wkładamy z powrotem kawałki kurczaka. Przelewamy ją do głębokich talerzy lub bulionówek. Każdą porcję dekorujemy plasterkami awokado. Posypujemy kaparami i listkami kolendry. Dodajemy kleks z gęstej, kwaśnej śmietany.

