
Akoori – indyjska jajecznica
- masło: 1 łyżka stołowa
- czerwona cebula: 1 szt.
- papryka chili: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- kumin (kmin rzymski): 0.25 łyżeczki
- garam masala: 0.25 łyżeczki
- kurkuma: 0.25 łyżeczki
- pomidor: 2 szt.
- jajka: 7 szt.
- kolendra: 0.5 pęczka
- chleb: 4 szt.
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal186
- tłuszcz13g
- tłuszcz nasycony5g
- węglowodany4g
- cukry3g
- błonnik1g
- białko12g
Sposób przygotowania
krok 1
Obieramy cebulę i kroimy ją w drobną kostkę. Usuwamy pestki i błonki z papryczki chili (czerwonej lub zielonej), siekamy ją. Zdejmujemy łupinkę z czosnku i przeciskamy go przez praskę lub miażdżymy nożem. Oczyszczamy pomidory z gniazd nasiennych i kroimy je w kostkę. Opłukujemy i osuszamy kolendrę. Z grubsza ją siekamy lub rwiemy na kawałki.
krok 2
Rozgrzewamy dużą patelnię na małym lub średnim ogniu i wrzucamy na nią masło. Szklimy cebulę razem z chili i czosnkiem. Dajemy składnikom około 5 minut, żeby zmiękły. Dodajemy kmin rzymski, kurkumę i garam masalę. Smażymy jeszcze przez 1–2 minuty, mieszając, aż przyprawy zaczną pachnieć.
krok 3
Dodajemy pomidory. Smażymy je przez minutę, żeby rozgrzały się, ale nie rozpadły. Rozbijamy jajka i rozmącamy je widelcem lub rózgą kuchenną. Wlewamy je na patelnię i zmniejszamy ogień. Rozbijamy tworzące się grudki drewnianą łyżką lub łopatką. Zanim jajka po indyjsku całkiem się zetną, zdejmujemy je z ognia. Mieszamy przez minutę lub do czasu, aż zyskają preferowany przez nas stopień wysmażenia.
krok 4
Posypujemy gotowe jajka świeżą kolendrą. Podajemy z lekko zrumienionym na patelni lub w opiekaczu przaśnym chlebkiem chapati. Możemy też wykorzystać chlebek naan lub dowolne, ulubione pieczywo. Indyjska jajecznica sprawdzi się na pożywne śniadanie lub brunch.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

