Alfajores – kruche ciastka z kajmakiem
- mąka pszenna: 200 g
- skrobia ziemniaczana: 300 g
- proszek do pieczenia: 8 g
- masło: 200 g
- cukier: 150 g
- żółtko: 3 szt.
- ekstrakt waniliowy: 10 ml
- masa kajmakowa: 400 g
- wiórki kokosowe: 45 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto: wyjmujemy wcześniej wszystkie składniki z lodówki, żeby zyskały temperaturę pokojową. W misie miksera umieszczamy miękkie masło i drobny cukier do wypieków. Ucieramy je na jasną, puszystą masę. Jedno po drugim dodajemy żółtka (białka możemy wykorzystać później do zrobienia puszystego omletu lub bezy). Dosypujemy mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną (lub kukurydzianą – mazeinę). Mieszamy do połączenia składników. Jeśli ciasto wydaje nam się zbyt suche, możemy dodać odrobinę zimnej wody.

ZjedzPięknie krok 2
Chłodzenie: wyjmujemy zawartość misy na stolnicę i szybkimi ruchami zagniatamy w zwarte ciasto. Formujemy z niego kulę. Lekko ją spłaszczamy i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Jeśli chcemy przyspieszyć proces chłodzenia, umieszczamy masę w zamrażarce. Możemy wtedy wykrajać z niej ciastka już po 15–20 minutach.

ZjedzPięknie krok 3
Formowanie i pieczenie: rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 3 mm. Wykrajamy z niego krążki za pomocą wycinarki do ciastek lub szklanki. Otrzymamy około 35 sztuk o średnicy 5 cm. Układamy je na blasze wyłożonej pergaminem i ponownie wkładamy do lodówki, na mniej więcej pół godziny. Pieczemy w temperaturze 180°C przez 10 minut. Wyjmujemy je, kiedy zauważymy, że brzegi zaczynają się rumienić. Studzimy, najlepiej na kratce cukierniczej, żeby ciasto się nie zaparzyło i pozostało chrupiące.

ZjedzPięknie krok 4
Składanie alfajores: lekko podgrzewamy masę kajmakową, żeby dało się ją z łatwością rozsmarować na ciastkach. W tym celu umieszczamy puszkę w kąpieli wodnej lub przenosimy jej zawartość do miseczki i wkładamy do mikrofali. Masę można też przyrządzić samodzielnie na bazie mleka. Warto wykorzystać przepis na argentyńskie dulce de leche. Przekładamy ciastka kajmakiem, tworząc markizy. Można nałożyć go łyżeczką lub wycisnąć za pomocą rękawa cukierniczego. Na koniec obtaczamy ciasteczka we wiórkach kokosowych.

ZjedzPięknie


