
Aloo tikki – indyjskie kotleciki ziemniaczane
- groszek zielony: 80 g
- ziemniaki: 700 g
- korzeń imbiru: 5 g
- papryka chili: 1 szt.
- kolendra: 10 g
- sok z cytryny: 15 ml
- kumin (kmin rzymski): 5 g
- sól: 5 g
- cukier: 3 g
- mąka kukurydziana: 15 g
- olej: 50 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Ziemniaki: obieramy, kroimy w połówki lub ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 20 minut). Odlewamy je i odparowujemy, po czym rozgniatamy tłuczkiem lub przeciskamy przez praskę.

Kamila ~ soo.good.food krok 2
Pozostałe składniki: zielony groszek gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (około 5 minut). Korzeń imbiru ścieramy na małych oczkach tarki. Papryczkę chili oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Świeżą kolendrę opłukujemy w zimnej wodzie, osuszamy i siekamy.

Kamila ~ soo.good.food krok 3
Masa na kotlety: umieszczamy wszystkie przygotowane składniki w misce. Dodajemy sok z cytryny, kmin rzymski, sól, cukier i mąkę kukurydzianą. Mieszamy masę dłońmi i lepimy z niej lekko spłaszczone kotleciki.

Kamila ~ soo.good.food krok 4
Smażenie: rozgrzewamy niewielką ilość oleju na patelni. Umieszczamy na niej nasze aloo tikki. Kiedy przypieką się od spodu, ostrożnie przekręcamy je łopatką na drugą stronę. Gotowe ziemniaczane kotleciki powinny być rumiane i chrupiące z wierzchu.

Kamila ~ soo.good.food

