
Alu Patra – ziemniaczane zawijańce
Alu Patra to przysmak prosto z Indii, czyli rolady lub zawijańce ziemniaczane. Drożdżowe ciasto wypełnione ziemniaczanym farszem, doprawione kurkuma i posypane czarnym sezamem smakuje przepysznie!
Składniki:
na farsz: 450 g ziemniaków
obranych i pokrojonych w kostkę
3 łyżki sezamu
uprażonego
3 łyżki wiórków kokosowych
uprażonych
łyżka świeżego imbiru
startego
malutka zielona papryczka chili
posiekana (opcjonalnie)
pół łyżeczki kurkumy
łyżka soku z cytryny
do smaku: sól
pieprz
łyżeczka masła
pół łyżeczki brązowego cukru
na ciasto: 150 ml ciepłej wody
łyżka świeżych drożdży
pokruszonych
szczypta cukru
łyżeczka kurkumy
350 g mąki + do podsypania
3 łyżki oleju
łyżeczka soli
do formy: masło
do głębokiego smażenia: olej
do dekoracji: czarny sezam
Kroki przygotowania:
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie
studzimy
przepuszczamy przez praskę
dodajemy uprażony na złoto na suchej patelni sezam i kokos
utarty imbir
chili
kurkumę
sok z cytryny
sól i pieprz do smaku i roztopione masło oraz cukier. Mieszamy i odstawiamy na 10 min.
Na ciasto: w wodzie rozpuszczamy drożdże
dodajemy cukier
kurkumę i połowę mąki
przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce
aż podwoi objętość. Mieszamy
dodajemy resztę mąki
olej i sól
mieszamy do czasu
aż powstanie jednolite
klejące się do rąk ciasto.
Wykładamy je na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy
aż przestanie się kleić. Wkładamy do miski wysmarowanej olejem
przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce na 20 minut (lub do czasu
aż znacznie urośnie). Rozwałkowujemy ciasto na duży prostokąt
najcieniej jak się uda
na posypanej mąką stolnicy.
Smarujemy farszem ziemniaczanym i zwijamy w roladę
którą kroimy na plasterki. Układamy je na blaszce suto wysmarowanej masłem
posypujemy czarnym sezamem i pieczemy w temp. 190°C
aż zrobią się złote.
Podajemy ostudzone
najlepiej posmarowane lekko masłem lub – jeśli mamy ochotę na lepszy smak (ale i więcej kalorii) – upieczone już roladki wrzucamy na 2–3 min do rozgrzanego głębokiego tłuszczu. Wtedy podajemy je natychmiast
najlepiej w towarzystwie sosu (może to być tzatziki albo ostry pomidorowy chutney).
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 11/2018

