Porady:
Jakie mięso i przyprawy wybrać?
Sloppy Joe to kanapka, której podstawą jest sos boloński oraz mięso mielone. W tradycyjnej wersji wykorzystuje się do niej mięso wołowe, jednak jeśli nie przepadasz za tym rodzajem mięsa możesz użyć wieprzowiny, a nawet mięsa z indyka. Jeśli chodzi o samo doprawienie mięsa, zależy to od indywidualnych preferencji. Można przygotować je zarówno w ostrzejszej, jak i nieco delikatniejszej, a nawet słodkawej wersji. Ostra czy słodka papryka, zioła prowansalskie, czosnek czy pieprz ziołowy to przyprawy, które świetnie pasują do sosu bolońskiego.
Jak podawać Sloppy Joe?
Kanapka Sloppy Joe może być podawana tak, jak klasyczne burgery - solo, z frytkami, pieczonymi ziemniakami, czy surówką. Ze względu na połączenie mięsa z bułką i sosem bolońskim, jest bardzo sycąca i świetnie rozgrzewa, dlatego najchętniej spożywa się ją podczas chłodniejszych jesiennych czy zimowych dni.
Sloppy Joe to prawdziwy amerykański klasyk, choć różne teorie mówią, że przywędrował tam z Hiszpanii. Choć w Polsce nie cieszy się tak dużą popularnością jak burgery, to na pewno warto jej spróbować.
Notka redakcyjna:
Sos i składniki Sloppy Joe
Sloppy Joe można określić jako kanapkę z mielonym mięsem wołowym i sosem bolońskim. Choć dla nas może być to nieco nietypowe wykorzystanie klasycznego pomidorowego sosu do spaghetti, w rzeczywistości taka kanapka jest świetnym sposobem na danie mu drugiego życia, jeśli zostało nieco za dużo z obiadu. Sloppy Joe to prawdziwa amerykańska legenda, która w tamtejszych barach pojawiła się już w latach 30. XX wieku. W najbardziej klasycznej wersji kanapka ta składa się z bułki, mięsa mielonego, pomidorów, cebuli, czosnku i przypraw. Jednak istnieje wiele wariacji na jej temat, w których dodane są np. ser żółty, sałata, czy ogórki kiszone. Sos do kanapki przygotowuje się dokładnie tak samo jak sos boloński do spaghetti czy lasagne.