Amerykańskie naleśniki, czyli puszyste pancakes
Pancakes amerykańskie tradycyjnie podawane są na słodkie śniadanie. Przepis jest dość prosty i łatwo odwzorować go w polskiej kuchni. Pancakes amerykańskie zasmakują całej rodzinie.
Składniki:
1 i pół - 2 szklanki mąki pszennej
1 i pół szklanki mleka
2 jajka
2 i pół - 3 łyżki masła
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
Kroki przygotowania:
1. Masło roztapiamy
by łatwiej je było połączyć z rozbijaną masą ciasta.
2. W przygotowanym wcześniej naczyniu mieszamy mleko i jajka.
3. Dodajemy wszystkie pozostałe
suche składniki i masło
mieszając. Masa powinna być gęsta i jednolita
pozbawiona nieestetycznych grudek.
a) Opcjonalnie można dodać 2 łyżeczki cukru waniliowego
lub wanilinowego
a trzcinową słodycz zastąpić cukrem białym (w tych samych proporcjach)
lub miodem kwiatowym.
4. Na teflonowej patelni roztapiamy odrobinę masła- pierwszy placuszek lubi chłonąć oleistą wilgoć
pozostałe zadowolą się spokojnie"resztkami". Ogień zmniejszamy- zbyt intensywny może przypalać ciasto.
5. Pancakes o średnicy 10-15 cm
formujemy na rozgrzanej powierzchni
powoli rozlewając masę. Jedną stronę przypiekamy do momentu pojawienia się na wierzchu pęcherzyków powietrza. Przekręcamy
podsmażamy ok. 30-60-90 sekund- w zależności od grubości i wielkości placuszka.
Do formowania możemy użyć silikonowych foremek
które nadadzą przyjemnych i wyjątkowych kształtów daniu- serduszka
gwiazdki
idealne kółka
zwierzątka. Czym warsztat pracy bogaty! Pancakes amerykańskie będą pyszne i oryginalne!
Porady:
Pancakes podajemy z miodem, syropem klonowym, dżemem, masłem, na słodko, na słono - jak kto lubi.
Zobacz też: tradycyjne naleśniki - amerykańskie pancakes czy francuskie crepes suzette
Notka redakcyjna:
Choć mówi się, że to amerykański odpowiednik naszych naleśników, bardziej przypominają placki lub racuchy. Idealny przepis na pancakes sprawi, że będą pulchne i delikatne.


