
Ciastka amoniaczki
Sposób przygotowania
krok 1
Mąkę krupczatkę przesiewamy przez sitko. Wysypujemy ją na stolnicę lub blat, robimy w niej dołek, do którego wbijamy jedno całe jajko oraz dodajemy dwa żółtka. Następnie dodajemy cukier i pokrojoną w kostki margarynę. Amoniak parzymy 2 łyżkami gorącej wody. Dodajemy śmietanę i dokładnie, sprawnymi ruchami wyrabiamy ciasto. Ciasto po ugnieceniu powinno być sprężyste, spulchnione i łatwo odklejać się od dłoni. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na około godzinę.

krok 2
Gotowe ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy ciasteczka w dowolnych kształtach. Ciastka amoniaczki układamy na blaszce posmarowanej margaryną bądź wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka smarujemy białkiem z jaja kurzego i posypujemy cukrem. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180°C.


