Porady:
- Jeśli planujecie podać wafelki na przyjęciu, polecamy przygotować je z wyprzedzeniem. Andruty z masą kakaową najlepiej smakują na drugi dzień po przełożeniu.
- Masę do andruta można urozmaicić dodatkiem wiórków kokosowych, zmielonych orzechów lub ulubionych bakalii.
- Ważnym składnikiem jest dobrej jakości kakao. Musi być prawdziwe i gorzkie – dodanie słodzonych mieszanek w proszku może zepsuć smak przekąski. Najlepsze będzie do tego surowe kakao, jest najzdrowsze i ma najwięcej substancji odżywczych. Można je kupić w sklepach ze zdrową żywnością.
- Andruty dostępne są zarówno w kształcie koła, jak i prostokąta. Obie wersje nadają się do przełożenia.
- Jeżeli nie możecie kupić tradycyjnych andrutów kaliskich, możecie przygotować deser na bazie wafli tortowych suchych.
- Jeśli chcecie zrobić wegańską wersję, wystarczy mleko w proszku zamienić na roślinne, a masło na dobrej jakości margarynę.
- Andruty z mleka w proszku można też odchudzić, zastępując cukier, a jest go sporo w przepisie, ksylitolem lub erytrytolem. Będziemy mogli dać je dzieciom bez wyrzutów sumienia.
Notka redakcyjna:
Dobra masa do andrutów
Chrupiące wafle można wprawdzie jeść bez niczego lub po prostu z ulubioną, domową konfiturą, jednak po przełożeniu masą zyskują one niepowtarzalny smak. Najpopularniejszą wersją słodkiej przekąski są andruty z masą kakaową. Ale możemy spotkać też inne wersje. Jeśli robimy je na przyjęcie dla dzieci, warto zrobić kilka wariantów smakowych. Do wyboru mamy:
- andruty z kajmakiem - można zrobić je z gotowej masy lub przygotować ją samodzielnie, gotując przez kilka godzin skondensowane mleko. Możemy pokusić się też o zrobienie domowych krówek i przełożyć wafle masą krówkową, zanim zastygnie,
- andruty z kremem czekoladowym - zamiast kakao używamy rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekolady. Sprawdzą się też gotowe kremy,
- andruty z masą śmietankową - są najbardziej neutralne w smaku. To dobry wybór dla najmniejszych dzieci,
- andruty z galaretką - są pyszne, bo owocowe. Możemy przygotować kilka smaków galaretek, które stworzą tęczowe warstwy. Szczególnie polecamy postawić na galaretki robione w domu, ze świeżo wyciskanego soku, z dodatkiem żelatyny lub agar-agar.
- andruty z masą kokosową - przepis na domowy krem z dodatkiem kokosa znajdziecie tutaj.
Historia andrutów
Cieniutkie, lekko słodkie i chrupiące wafle znane były już w XVIII wieku, ale rozpowszechniły się w XIX stuleciu. Wypiekano je w specjalnych formach zwanych żelazkami, które nagrzewano do wysokiej temperatury za pomocą węgla. Receptura i sposób wypiekania andrutów nie zmieniły się do dziś, choć oczywiście urządzenia do ich wypieku nagrzewa się prądem lub gazem.
Andruty to produkt regionalny, który wywodzi się z Kalisza. Najprawdopodobniej pochodzi od żydowskiej macy, która w tym regionie cieszyła się zainteresowaniem również wśród chrześcijan. Z czasem andruty zaczęły być wypiekane w polskich i niemieckich piekarniach. Kultowym miejscem sprzedaży wafli stał się Park miejski w Kaliszu. W drugiej połowie XIX wieku ugruntowała się wśród mieszczan tradycja kupowania andrutów po niedzielnej mszy i przegryzania ich w czasie spacerów po parku.