
Mince pie
- mąka pszenna: 200 g
- masło: 100 g
- cukier: 50 g
- sól: 2 g
- woda: 30 ml
- suszona żurawina: 100 g
- rodzynki: 100 g
- suszone morele: 3 szt.
- skórka pomarańczowa: 50 g
- czerwone wino: 100 ml
- sok pomarańczowy: 100 ml
- przyprawa do piernika: 5 g
- miód: 15 ml
- cukier puder: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Kruche ciasto: mąkę należy przesiać do miski. Dodajemy zimne masło i kroimy je nożem na mniejsze kawałki. Dosypujemy cukier, szczyptę soli i wlewamy 2 łyżki wody. Szybko łączymy składniki w kulę. Ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na pół godziny do zamrażalnika.
krok 2
Farsz do mince pie: większe owoce kroimy na mniejsze kawałki. Żurawinę, rodzynki, morele i skórkę pomarańczową wrzucamy do rondelka. Całość zalewamy słodkim winem i sokiem z pomarańczy. Dodajemy przyprawę do piernika i łyżkę miodu. Gotujemy na wolnym ogniu, aby zredukować wino – ok. 20–30 min, cały czas mieszając. Gdy farsz będzie już gęsty, a owoce – miękkie, przekładamy do ostygnięcia.
krok 3
Przygotowania do formowania babeczek: piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Ciasto na mince pie wyjmujemy z zamrażarki. Dzielimy na pół i rozwałkowujemy po kolei na dwa placki o grubości ok. 3–4 mm.
krok 4
Podstawa mince pies: najpierw wykrawamy kółka z pierwszego placka – o średnicy ok. 2 cm większej niż średnica foremek na babeczki. Wykładamy nimi foremki.
krok 5
Nadziewanie: ostudzony farsz nakładamy na ciasto w foremkach do wysokości ok. 0,5 cm od krawędzi. Następnie rozwałkowujemy drugi placek i wykrawamy z niego koła w takim rozmiarze, aby w całości przykryły nadzienie.
krok 6
Pieczenie: babeczki układamy na blasze w piekarniku i wstawiamy na 15 min. Po tym czasie wyjmujemy je i pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie delikatnie obracamy foremki i wyjmujemy mince pies. Podajemy oprószone cukrem pudrem.

