Reklama

Anielskie oczy to małe ciasteczka z kruchego ciasta, które nadziewane jest dżemem owocowym lub marmoladą. Nazywane są również pączkami husarskimi. W Niemczech należą do klasyki świątecznych wypieków i obecne są w niemal każdym domu. My polecamy je zarówno na wyjątkowe okazje, jak i do codziennej kawy. Przedstawiamy jeden z najprostszych przepisów na kruche ciastka.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Kruche ciasto: mieszamy mąkę (typ 405) z cukrem pudrem, przesiewamy i wsypujemy do miski. Dodajemy cukier waniliowy, skórkę z cytryny i sól. Zimne masło kroimy w drobną kostkę i mieszamy z pozostałymi składnikami, a następnie szybko zagniatamy. Na koniec dodajemy żółtka. Wyrabiamy do momentu uzyskania zwartej, gładkiej masy. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez około 1 godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C - pieczenie góra-dół lub 180°C, jeśli używamy termoobiegu.

    iStock

  • krok 2

    Formowanie ciastek: wyjmujemy ciasto z lodówki i pozostawiamy na ok. 10 minut, żeby się lekko ogrzało. Następnie ciasto kształtujemy w długi wałek i dzielimy na 60 równych części. Z każdej porcji formujemy małą kulkę i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą drewnianej łyżki lub końcówki wałka tworzymy wgłębienia w kulkach.

    Maria Panzer/Einfach Backen

  • krok 3

    Nadzienie i pieczenie: galaretkę lub dżem malinowy podgrzewamy w rondelku do uzyskania płynnej konsystencji. Za pomocą łyżki wlewamy ją do małych otworów w kulkach ciasta. Pieczemy ciastka w rozgrzanym piekarniku przez ok. 12 minut, a następnie pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Na koniec posypujemy je odrobiną cukru pudru. Ciasteczka anielskie oczy można przechowywać w zamkniętym pojemniku przez kilka tygodni.

    Maria Panzer/Einfach Backen

Porady:

  • Można urozmaicić nadzienie anielskich oczu, wypełniając je po upieczeniu masą karmelową lub orzechowym kremem nugatowym.
  • Żeby uzyskać delikatny orzechowy smak anielskich oczu, wystarczy zastąpić 60 g mąki mielonymi orzechami laskowymi lub migdałami.
  • Jeśli nie mamy galaretki lub dżemu, otwory w ciasteczkach możemy wypełnić roztopioną czekoladą: białą lub mleczną bądź masłem orzechowym.
  • Ze względu na swój niewielki rozmiar, ciasteczka anielskie oczy uwielbiane są przez dzieci. Świetnie sprawdzają się na urodzinowych przyjęciach.
  • Ogromną zaletą anielskich oczu jest to, że można je długo przechowywać. Warto zrobić je na zapas i wyjmować, gdy zjawią się u nas niespodziewani goście.

Notka redakcyjna:

Anielskie oczy na prezent

Ciasteczka anielskie oczy nie tylko smakują dobrze, ale też wyglądają naprawdę imponująco. Zapakowane w kolorowe pudełko lub zawinięte w celofan i ładnie ozdobione, z powodzeniem mogą zamienić się w upominek dla bliskiej osoby.

Historia ciasteczek jest nierozerwalnie związana z okresem bożonarodzeniowym. Jednak anielskie oczy przez cały rok świetnie sprawdzają się jako dodatek do kawy. Zwłaszcza, że za każdym razem możemy przygotowywać je z innym dodatkiem, na przykład z czekoladą lub masą nugatową. Oryginalny wygląd ciastek nie pozostawia gości obojętnymi.

Szybkie ciastka na każdą okazję

Przepisy na szybkie i łatwe w przygotowaniu ciastka są na wagę złota, kiedy zbliżają się goście. Do takich ekspresowych przepisów należy ten na kruche i delikatne ciasteczka bananowe. Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól mieszamy. W drugiej misce rozgniatamy dojrzałe banany. Łączymy wszystkie składniki z olejem i mlekiem i zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Uformowane ciasteczka pieczemy zaledwie 15 minut.

Ciekawą, równie szybką propozycją na dodatek do popołudniowej kawy są amarantuski. Przepis na te ciastka jest bardzo prosty, a w ich przygotowaniu mogą pomagać nam dzieci. Jedyne, co musimy zrobić, to połączyć wszystkie składniki, których jest zaledwie 5, uformować kule, a następnie umieścić je na rozgrzanej blasze. Czas pieczenia to tylko 12 minut.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama