
Anielskie oczy
- mąka: 250 g
- cukier puder: 80 g
- cukier waniliowy: 16 g
- skórka z cytryny: 5 g
- sól: 1 szczypta
- masło: 150 g
- żółtko: 2 szt.
- galaretka porzeczkowa: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Kruche ciasto: mieszamy mąkę (typ 405) z cukrem pudrem, przesiewamy i wsypujemy do miski. Dodajemy cukier waniliowy, skórkę z cytryny i sól. Zimne masło kroimy w drobną kostkę i mieszamy z pozostałymi składnikami, a następnie szybko zagniatamy. Na koniec dodajemy żółtka. Wyrabiamy do momentu uzyskania zwartej, gładkiej masy. Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez około 1 godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C - pieczenie góra-dół lub 180°C, jeśli używamy termoobiegu.

iStock krok 2
Formowanie ciastek: wyjmujemy ciasto z lodówki i pozostawiamy na ok. 10 minut, żeby się lekko ogrzało. Następnie ciasto kształtujemy w długi wałek i dzielimy na 60 równych części. Z każdej porcji formujemy małą kulkę i kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą drewnianej łyżki lub końcówki wałka tworzymy wgłębienia w kulkach.

Maria Panzer/Einfach Backen krok 3
Nadzienie i pieczenie: galaretkę lub dżem malinowy podgrzewamy w rondelku do uzyskania płynnej konsystencji. Za pomocą łyżki wlewamy ją do małych otworów w kulkach ciasta. Pieczemy ciastka w rozgrzanym piekarniku przez ok. 12 minut, a następnie pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Na koniec posypujemy je odrobiną cukru pudru. Ciasteczka anielskie oczy można przechowywać w zamkniętym pojemniku przez kilka tygodni.

Maria Panzer/Einfach Backen

