
Ciasto aniołek
- mąka pszenna: 515 g
- jajka: 5 szt.
- śmietana 18%: 250 g
- masło: 325 g
- cukier: 220 g
- soda oczyszczona: 5 g
- cukier waniliowy: 5 kropli
- mąka ziemniaczana: 45 g
- mleko: 800 ml
- wiórki kokosowe: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przepis na ciasto aniołek zaczynamy od przygotowania spodu. Najpierw jajka (2 szt.) mieszamy ze śmietaną (200 gl) oraz cukrem (110 g) i całość ubijamy mikserem. Następnie masło (125 g) mieszamy z mąką pszenną (500 g) i sodą (5 g), a następnie łączymy składniki sypkie z miksowaną masą. Dalej ciasto dzielimy na cztery jednakowe części i pieczemy wszystko osobno.

iStock krok 2
Dalej zabieramy się za krem do ciasta aniołek – jaja (3 szt.) miksujemy ze śmietaną (50 g) i aromatem. Natomiast w rondelku gotujemy mleko z cukrem (110 g), 1 łyżką mąki (15 g) i masłem (250 g) i stopniowo dodajemy do nich zmiksowane jaja. Chwilę gotujemy aż całość zgęstnieje - konsystencja jak budyń. Następnie gorącą masę przekładamy na placki i smarujemy wierzch ciasta, po czym wstawiamy do lodówki. Na koniec ciasto aniołek zdobimy wiórkami kokosowymi i opcjonalnie pralinkami kokosowymi jak rafaello.

iStock

