
Aperol Spritz
- prosseco: 750 ml
- aperol: 500 ml
- woda gazowana: 250 ml
- lód: 500 g
- pomarańcze: 300 g
- zielone oliwki: 10 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Przed przygotowaniem drinka należy dobrze schłodzić butelki z wodą oraz trunkami. Jeśli chcemy przygotować go w wersji bezalkoholowej, możemy wybrać Prosseco 0%, a Aperola zastąpić syropem pomarańczowym (wystarczy ok. 20-30 ml na porcję).
krok 2
Warto również obniżyć temperaturę szkła, w którym podamy napój, np. wstawiając je na 20-30 minut do lodówki. Dzięki temu Aperol Spritz na dłużej zachowa pożądaną temperaturę.
krok 3
Pomarańcze dokładnie myjemy, parzymy we wrzątku, a następnie kroimy na plasterki. Jeśli chcemy, możemy sięgnąć po czerwoną odmianę, która jest nieco bardziej soczysta.
krok 4
Duże kieliszki do wina (sprawdzą się też wysokie szklanki do koktajli) wypełniamy kostkami lodu do połowy ich wysokości. Następnie do każdej z nich nalewamy 75 ml schłodzonego Prosseco (jeśli chcemy, by drink był mniej słodki, wybierzmy wytrawne) oraz 50 ml Aperolu.
krok 5
Drinki uzupełniamy 25 ml wody gazowanej, a do środka wrzucamy po plasterku pomarańczy.
krok 6
Aperol Spritz podajemy od razu, udekorowany zieloną oliwką, nadzianą na wykałaczkę. Doskonale sprawdzi się jako aperitif, podawany przed posiłkiem dla zaostrzenia apetytu, lub do lekkiego ciasta, np. delikatnego biszkoptu z musem waniliowym.

