Porady:
- Wszystkie składniki na owocowy koktajl z arbuzem powinny być dobrze schłodzone. Dzięki temu napój po zmiksowaniu wszystkich elementów będzie wystarczająco zimny i gotowy do picia. Możemy też użyć mrożonych owoców lub dodać do blendera kilka kostek lodu.
- Jeśli owoce nie są wystarczająco słodkie, do smoothie z arbuza i truskawek można dodać cukier, miód, syrop klonowy lub syrop z agawy.
- Polecamy użycie blendera kielichowego, który jest wygodnym narzędziem do przyrządzania wszelkiego rodzaju koktajli owocowych, ale sprawdzi się też blender ręczny.
- Smoothie arbuzowe z truskawkami możemy wlać do szczelnie zamykanego pojemnika i zamrozić, tworząc w ten sposób pyszny sorbet. Warto też przelać je do foremek z patyczkiem i stworzyć domowe lody arbuzowe.
- Orzeźwiający owocowy napój w postaci smoothie z arbuza świetnie smakuje również w wersji dla dorosłych, czyli z dodatkiem odrobiny alkoholu. Może być to kieliszek białego rumu, martini lub zwykłej wódki, a nawet nalewka z mięty.
Notka redakcyjna:
Smoothie z arbuza – przepis klasyczny i wariacje na jego temat
Jak zrobić smoothie z arbuza? To najprostszy przepis, jaki można sobie wyobrazić. Wystarczy zmiksować ten soczysty owoc z dodatkiem wody lub ulubionego napoju. Szczególnie dobrze smakuje smoothie z arbuza z sokiem pomarańczowym, cytrynowym lub z limonki, ale warto przetestować też ciekawą wersję na wodzie kokosowej.
Jeśli mamy ochotę na bardziej treściwy, sycący napój, możemy także zrobić koktajl z arbuza na bazie nabiału. W tym celu polecamy wykorzystać na przykład:
- mleko – dzięki niemu powstanie kremowy, ale ciągle orzeźwiający i lekki koktajl. Możemy użyć produktu o dowolnej zawartości tłuszczu, ale jeśli chcemy obniżyć kaloryczność napoju, wykorzystajmy chude mleko.
- maślankę, kefir lub jogurt – dzięki nim smoothie arbuzowe zyska świeży, kwaskowy element. Świetnie sprawdzi się jogurt grecki lub bałkański.
- lody – żeby nasz koktajl był od razu schłodzony, można dodać do niego lody waniliowe, śmietankowe lub owocowe. Dobrą bazą do smoothie będzie również sorbet truskawkowy lub malinowy.
- napój roślinny – wegańskie smoothie najlepiej przygotować na napoju sojowym, owsianym, ryżowym lub kokosowym.
Jak podać smoothie arbuzowe?
Smoothie z arbuza zwykle podajemy w szklance, słoiku do lemoniady lub kieliszku do martini. Możemy je udekorować kleksem bitej śmietany. Z mieszanki owocowej na smoothie powstanie też pyszna granita. Wystarczy wylać ją na metalową brytfannę (im cieńsza warstwa płynu, tym lepiej) i wstawić do zamrażalnika. Po godzinie płyn zacznie zamarzać na brzegach. Wtedy należy pokruszyć go za pomocą widelca i przesunąć na środek tacy. Powtarzamy tę czynność co 15–20 minut, aż całe smoothie zamieni się w arbuzowy śnieg. Granitę podajemy w szklankach z grubymi słomkami.
Koktajl arbuzowy bez nabiału możemy też podać w formie smoothie bowl, czyli owocowej miski mocy z dodatkami. Żeby zrobić to kolorowe danie, wystarczy przelać arbuzowe smoothie do miseczki i ozdobić je świeżymi owocami, orzechami lub pestkami. Dobrym pomysłem będzie dosypanie garści granoli, musli lub ryżu preparowanego.
Inne dania z arbuza
Arbuz można wykorzystać również do innych pyszności. Najczęściej spożywamy go w postaci sorbetu i lodów lub lemoniady i drinków. Szybkim pomysłem na arbuza są także kolorowe szaszłyki owocowe. Latem z pewnością wszystkim przypadnie do gustu efektowna sałatka owocowa z arbuzem. Ten uniwersalny, orzeźwiający składnik świetnie sprawdza się także w daniach na słono, takich jak sałatka z fetą lub chłodnik. Co więcej, nadaje się nie tylko do napojów i deserów na zimno, ale również do przetworów. Dżem z arbuza to jeden z najsmaczniejszych dodatków do kanapek lub naleśników. Choć nie jest tak popularny jak konfitura z truskawek lub śliwek, naprawdę warto go spróbować.