
Arepas
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- mąka kukurydziana: 230 g
- woda: 500 ml
- sól morska: 5 g
- olej: 50 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie ciasta: do miski wsypujemy mąkę oraz sól. Stopniowo wlewamy wodę, cały czas wyrabiając ciasto. Wlewamy jej tyle, by ciasto nie kleiło się do ścianek miski. Odstawimy przykryte naczynie na 15 minut – w tym czasie ciasto zgęstnieje. Jeśli ciasto kruszy się, warto dodać jeszcze odrobinę wody.
krok 2
Tworzenie bułeczek: formujemy wałek o grubości 10–12 cm. Kroimy plastry o grubości ok. 1 centymetra. Dłońmi formujemy okrągłe placki.
krok 3
Smażenie bułeczek: na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Arepas smażymy po 5 minut z każdej ze stron.

