Reklama

Tłoczony na zimno olej rzepakowy z dodatkiem chili i czosnku, doskonały dodatek dom każdego dania.

Składniki:

300 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
4 ząbki czosnku
1 papryczka chili

Kroki przygotowania:

Czosnek kroimy w plasterki i delikatnie go podgrzewamy na 3 łyżkach oleju. Gdy poczujemy jego aromat dodajemy do niego papryczkę chili pokrojoną w paski. Ja usunęłam z papryczki część pestek, ale jeśli lubicie ostre smaki, to pestki możecie zostawić. To w nich znajduje się kapsaicyna, która odpowiada za ostrość papryczek.
Wszystko podgrzewamy razem przez 2 -3 minuty. Olej ma być gorący, ale warzywa nie powinny się w nim smażyć. Chodzi tylko oto, żeby pod wpływem ciepła uwolniły swoje aromaty.
Po przestudzeniu czosnek i papryczkę łączymy z resztą oleju, przelewamy do suchego szklanego naczynia, szczelnie zamykamy i odstawiamy na co najmniej 7 dni.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama