Reklama

Odmiana węgierskiej zupy gulaszowej z okresu Austro-Węgier. Charakterystyczny smak zupie nadaje kminek.

Składniki:

70 dkg łopatki wieprzowej lub karczku
oliwa do smażenia
natka pietruszki
koperek
dwie czerwone papryki
dwie marchewki
pietruszka
kawałek selera
4- 5 ziemniaków
kminek
papryka słodka w proszku
papryka ostra ( można zastąpić strączkiem ostrej papryczki z zalewy )
śmietana
liść laurowy
sól
pieprz
1 cebula
dwa ząbki czosnku.

Kroki przygotowania:

Mięso kroimy jak na gulasz i smażymy na smalcu. Kiedy zacznie brązowieć zdejmujemy z ognia
solimy
pieprzymy i posypujemy słodką
sproszkowaną papryką. Przekładamy do garnka razem z tłuszczem na którym się smażyła ( najlepiej jest patelnie popłukać wodą i wlać otrzymany płyn do garnka ). Papryki kroimy na szerokie paski ( 2-3 cm )
czosnek i cebulę kroimy na plasterki
ziemniaki obieramy i kroimy na dość grube części jeśli są duże
marchewkę i pietruszkę kroimy w słupki. Wrzucamy tak przygotowane warzywa ( poza ziemniakami ) do garnka z mięsem
dodajemy część natki pietruszki i koperku
paprykę słodką i ostrą ( według uznania )
rosołek
lub vegetę. oraz czubatą łyżeczkę kminku. Wlewamy wodę
tak
że składniki są zakryte na 2-3 cm. Doprowadzamy do wrzenia
po czym zmniejszamy ogień tak
aby zupa jedynie lekko się gotowała. Kiedy mięso jest miękkie dodajemy ziemniaki i gotujemy aż będą miękkie. Zestawiamy z ognia
dodajemy śmietanę oraz wsypujemy natkę pietruszki i koperku.

Reklama

Porady:

UWAGA. Nie dodajemy żadnych pomidorów, ani przecieru pomidorowego Taki dodatek do zupy gulaszowej to polski "wynalazek". Czerwony kolor zupie nadaje papryka w proszku. Do gotującej się zupy można dodać kluseczki węgierskie, tzw. Nokedli Przepis tutaj : http://gotuj.skutecznie.tv/2014/04/nokedli-proste-wegierskie-kluseczki/

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama