Reklama

Delikatne, rozpływające się w ustach knedle z morelami to pyszna propozycja nie tylko na obiad. Oprócz klasycznej bułki tartej podsmażonej na maśle, smak daniu nadaje dodatek likieru.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Twaróg łączymy z olejem, jajkiem solą oraz mąką i wyrabiamy gładkie ciasto. Z moreli usuwamy pestki
    nie rozdzielając połówek do końca. W miejsce pestek wkładamy kostkę cukru. Ciasto dzielimy na 16 części. Posypujemy ręce mąką i obkładamy każdy owoc częścią ciasta formując kulę.

  • krok 2

    Gotowe knedle wkładamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 10 min na małym ogniu (w silnie gotującej się wodzie knedle mogą się rozpadać). Masło roztapiamy na małym ogniu i podsmażamy w nim bułkę tartą i cukier według uznania. Dodajemy likier Grand Marnier i obtaczamy w bułce ugotowane knedle. Posypujemy cukrem wedle uznania.

Porady:

Zobacz też: domowe knedle z truskawkami

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama