
Awokado nadziewane salsą z kumkwatów
Awokado i kumkwat idą w parze! Orzeźwiająca salsa z kumkwatów świetnie skomponuje się z charakterystycznym smakiem awokado. Idealna porcja dla dwóch osób na śniadanie lub przekąskę.
Składniki:
dojrzałe awokado
5–6 kumkwatów
2 plastry czerwonej cebuli
kawałeczek świeżej papryczki chili
listki świeżej mięty i kolendry
plaster świeżego mango
garstka ziaren granatu
do smaku: sok z cytryny
oliwa
sól
pieprz
Kroki przygotowania:
Awokado przecinamy na pół
wyjmujemy pestkę
a następnie
używając łyżki – trochę miąższu
powiększając wgłębienie po pestce.
Kumkwaty
cebulę
chili
miętę i kolendrę siekamy
mieszamy z pokrojonym w kosteczkę mango
wydrążonym awokado i pestkami granatu.
Przyprawiamy do smaku oliwą
sokiem z cytryny
solą i pieprzem. Odstawiamy na 5 min
aby smaki miały czas się połączyć.
Nakładamy salsę do połówek awokado
dekorujemy listkami mięty i kolendry oraz plasterkami kumkwatów.
Przepis pochodzi z "Mojego Gotowania" 4/2018
Porady:
Zobacz: makaron mie z pak choi i mieloną wołowiną
Polecamy: kumkwat - właściwości odżywcze i triki na egzotyczny owoc

