
Awokado pieczone w panierce z siemienia lnianego
Wegetariańska przekąska z awokado w roli głównej - zapieczone awokado w połączeniu z chrupiącym siemieniem lnianym i serem będzie smakować nie tylko na kolację!
Składniki:
5 łyżek siemienia lnianego
sól
pieprz
ulubione przyprawy do smaku
3 łyżki pokruszonych słonych paluszków
2 łyżki utartego sera typu parmezan
2 małe awokado
olej z awokado lub rzepakowy do wysmarowania blachy
Kroki przygotowania:
Łyżkę siemienia lnianego mielemy w młynku na proszek i zalewamy 6 łyżkami wrzątku. Dodajemy po parę szczypt soli
pieprzu i ulubionych przypraw
dokładnie rozcieramy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Pozostałe siemię prażymy na suchej patelni do czasu
aż zacznie wydawać piękny aromat (jeśli mamy obawy
że je przypali my
dosypujemy łyżkę sezamu i prażymy
aż nabierze złotego koloru)
studzimy.
Jedną łyżkę uprażonego siemienia mielemy w młynku z dwoma szczyptami soli i mieszamy z pozostałymi ziarnami
pokruszonymi paluszkami oraz parmezanem.
Dojrzałe awokado (musi takie być
inaczej zrobi się gorzkie podczas pieczenia) kroimy na krążki
maczamy je w mieszance siemienia i wody
obtaczamy w mieszance ziaren
parmezanu i paluszków.
Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia i obficie natłuszczonej olejem blaszce. Pieczemy w temp. 200°C przez 7–8 min. Podajemy na gorąco
najlepiej w towarzystwie jakiegoś wyrazistego sosu.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017
Porady:
Zobacz też: przepis na guacamole

