Reklama

Pomysł na śniadanie lub przekąskę z awokado w roli głównej. Szybkie przygotowanie i wyjątkowe połączenie smakowe - to właśnie ten przepis na awokado!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Awokado przecinamy wzdłuż na pół i usuwamy pestki. Odcinamy niewielki kawałek od strony skórki z połówek awokado, aby zapobiec ich przetoczeniu, i układamy na blasze do pieczenia.

  • krok 2

    Ze środka, wokół pestki wydobywamy trochę miąższu, wkładamy w to miejsce plasterek łososia, robiąc wgłębienie, następnie umieszczamy żółtko, potem lekko ubijamy pozostałe białka i wlewamy wokół żółtek – tyle, aby się nie wylały.

  • krok 3

    Oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem i zapiekamy przez 10 min lub do momentu, aż białka się zetną.

  • krok 4

    Posypujemy szczypiorkiem i szczyptą soli. Podajemy z grzankami z chleba żytniego.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 5/2018

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama