
Baba ghanoush - pasta z bakłażana
- bakłażan: 2 szt.
- oliwa z oliwek: 10 ml
- tahini: 24 g
- czosnek: 2 g
- kumin (kmin rzymski): 3 g
- sól: 4 g
- natka pietruszki: 4 g
Sposób przygotowania
krok 1
Bakłażany: nakłuwamy je widelcem, odpalamy palnik w kuchence gazowej i opalamy skórkę, podobnie jak się to robi z cebulą do rosołu. Kiedy będzie już czarna i lekko zwęglona, zawijamy bakłażany w folię aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około kwadransa. Wyjmujemy z piecyka i jeszcze gorące obieramy ze skórki. Następnie ich miąższ siekamy na drobno na desce do krojenia. Wkładamy do miski.
krok 2
Mieszanie: czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę i dodajemy do bakłażana. Dolewamy też łyżkę oliwy, 2 łyżki pasty tahini, 2 łyżki soku z cytryny, sypiemy odrobinę soli oraz kminu rzymskiego. Miksujemy na gładką masę.
krok 3
Chłodzenie: miskę z pastą wkładamy do lodówki i przykrywamy talerzykiem. Dzięki temu baba ghanoush nam nie wyschnie. Podajemy później z ulubionym pieczywem. Na wierzchu posypujemy posiekaną natką.

