
Baba staropolska
Sposób przygotowania
krok 1
Szafran: moczymy w spirytusie i odstawiamy na noc.
krok 2
Zaczyn: pół szklanki mąki mieszamy z łyżeczką cukru i rozdrobnionymi w mleku drożdżami.
krok 3
Ciasto: żółtka z cukrem ubijamy na parze, aż zbieleją. Dodajemy mąkę, wanilię, sól, sok i skórkę z cytryny. Mieszamy. Łączymy z rozczynem drożdży i długo (aż 40–50 min) wyrabiamy ręcznie, dodając w tym czasie szafran ze spirytusem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
krok 4
Masło: rozpuszczamy i dodajemy do ciasta, które podwoiło swoją objętość. Wyrabiamy tak długo, aż się połączą.
krok 5
Pieczenie: ciasto nakładamy do wysmarowanych masłem form, mniej więcej do 1/3 wysokości. Zostawiamy w ciepłym miejscu. Gdy urośnie, wstawiamy na 1 godz. do pieca rozgrzanego do temp. 180°C. Babka jest bardzo delikatna i łatwo opada, należy więc bardzo ostrożnie wyjmować ją z piekarnika.

