
Babcine racuchy drożdżowe
Sposób przygotowania
krok 1
Najpierw robimy rozczyn. Do kubka lub mniejszej miseczki rozkruszamy drożdże, wlewamy ciepłe lub letnie mleko, dodajemy dwie łyżki mąki i jedną łyżeczkę cukru. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut do podrośnięcia. W tym czasie myjemy jabłka, obieramy je ze skórki i kroimy w małą kostkę. Do pozostałego mleko dorzucamy rozmącone jajko, szczyptę soli, cukier waniliowy, rodzynki, pokrojone jabłka, pozostałą część mąki i wyrośnięty rozczyn. Wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Ciasto na racuchy drożdżowe nakrywamy płócienną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

krok 2
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Łyżką stołową nakładamy niewielkie porcje ciasta na patelnie i smażymy racuchy drożdżowe na złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy na talerz i odciskamy ewentualny nadmiar tłuszczu ręcznikiem papierowym. Racuchy drożdżowe podajemy na ciepło, posypane cukrem pudrem.


