
Babeczki choinki
- jajka: 3 szt.
- cukier trzcinowy: 150 g
- masło: 450 g
- ekstrakt waniliowy: 2 łyżeczki
- mąka pszenna: 175 g
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- masa plastyczna: 100 g
- cukier puder: 500 g
- zielony barwnik: 2 g
- posypki do ciast: 20 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal597
- tłuszcz32g
- tłuszcz nasycony20g
- węglowodany73g
- cukry61g
- błonnik1g
- białko3g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C (z termoobiegiem). Foremkę na muffiny na 12 sztuk wykładamy papilotkami.
krok 2
Ciasto: ucieramy 150 g masła z drobnym cukrem trzcinowym na jasną, kremowę masę. Dodajemy jajka i łyżeczkę ekstraktu waniliowego (najlepiej w formie pasty). Jednocześnie dosypujemy łyżkę mąki, żeby zmniejszyć ryzyko rozwarstwienia się mieszanki. Pozostałą mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą za pomocą łopatki lub na niskich obrotach miksera.
krok 3
Pieczenie: przekładamy masę do papilotek. Powinny być wypełnione przynajmniej do połowy. Umieszczamy foremkę na środkowej półce piekarnika. Pieczemy babeczki przez 12–15 minut na złoty kolor. Studzimy na kratce cukierniczej.
krok 4
Masa cukrowa: rozwałkowujemy biały lub złoty fondant. Wycinamy z niego 12 gwiazdek lub kwiatów za pomocą wykrawaczy do ciastek. Pozostawiamy do wyschnięcia na pergaminie. Jeśli używamy białej masy plastycznej, pozostawiamy dekoracje do wyschnięcia na 5–10 minut, a następnie smarujemy jadalnym złotym brokatem.
krok 5
Krem maślany: na niskich obrotach miksujemy pozostałe masło, cukier puder i łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Ubijamy masę przez co najmniej 5 minut, aż będzie jasna i puszysta. Dodajemy zielony barwnik spożywczy, po trochu, aż do uzyskania pożądanego odcienia.
krok 6
Dekorowanie: przekładamy krem maślany do rękawa cukierniczego wyposażonego w tylkę z gwiazdką. Wyciskamy go w stożek na wystudzone ciasto. Na wierzchu układamy gwiazdki z masy cukrowej. Dekorujemy babeczki choinki kuleczkami cukrowymi lub czekoladowymi groszkami, które będą imitować bombki.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

