Reklama

Babeczki choinki to duma świątecznego stołu i pomysł na słodki mikołajkowy prezent. Mają puszyste, waniliowe wnętrze i efektowną dekorację z kremu maślanego. Kolorową kompozycję dopełniają gwiazdki z masy plastycznej i cukrowa posypka, które imitują tradycyjne ozdoby bożonarodzeniowego drzewka. Złapcie za jadalny złoty brokat, żeby wykończyć babeczki choinki w eleganckim stylu.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal597
  • tłuszcz32g
  • tłuszcz nasycony20g
  • węglowodany73g
  • cukry61g
  • błonnik1g
  • białko3g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C (z termoobiegiem). Foremkę na muffiny na 12 sztuk wykładamy papilotkami.

  • krok 2

    Ciasto: ucieramy 150 g masła z drobnym cukrem trzcinowym na jasną, kremowę masę. Dodajemy jajka i łyżeczkę ekstraktu waniliowego (najlepiej w formie pasty). Jednocześnie dosypujemy łyżkę mąki, żeby zmniejszyć ryzyko rozwarstwienia się mieszanki. Pozostałą mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą za pomocą łopatki lub na niskich obrotach miksera.

  • krok 3

    Pieczenie: przekładamy masę do papilotek. Powinny być wypełnione przynajmniej do połowy. Umieszczamy foremkę na środkowej półce piekarnika. Pieczemy babeczki przez 12–15 minut na złoty kolor. Studzimy na kratce cukierniczej.

  • krok 4

    Masa cukrowa: rozwałkowujemy biały lub złoty fondant. Wycinamy z niego 12 gwiazdek lub kwiatów za pomocą wykrawaczy do ciastek. Pozostawiamy do wyschnięcia na pergaminie. Jeśli używamy białej masy plastycznej, pozostawiamy dekoracje do wyschnięcia na 5–10 minut, a następnie smarujemy jadalnym złotym brokatem.

  • krok 5

    Krem maślany: na niskich obrotach miksujemy pozostałe masło, cukier puder i łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Ubijamy masę przez co najmniej 5 minut, aż będzie jasna i puszysta. Dodajemy zielony barwnik spożywczy, po trochu, aż do uzyskania pożądanego odcienia.

  • krok 6

    Dekorowanie: przekładamy krem maślany do rękawa cukierniczego wyposażonego w tylkę z gwiazdką. Wyciskamy go w stożek na wystudzone ciasto. Na wierzchu układamy gwiazdki z masy cukrowej. Dekorujemy babeczki choinki kuleczkami cukrowymi lub czekoladowymi groszkami, które będą imitować bombki.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama