
Babeczki drożdżowe
- mąka pszenna: 310 g
- cukier: 160 g
- masło: 85 g
- jajka: 3 szt.
- drożdże: 7 g
- mleko: 125 ml
- cukier waniliowy: 15 g
- truskawki: 150 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: 50 g masła rozpuszczamy w rondelku lub mikrofali i odstawiamy, żeby przestygło. Truskawki myjemy i osuszamy. Odcinamy szypułki. Blachę do muffinek smarujemy masłem i posypujemy mąką lub wykładamy papilotkami.
krok 2
Ciasto: 250 g mąki pszennej mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy 100 g cukru i cukier waniliowy, a następnie 2 jajka i ciepłe mleko. Na koniec wlewamy płynne masło. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
krok 3
Formowanie babeczek: jeśli ciasto podwoiło swoją objętość, możemy przygotować babeczki drożdżowe do pieczenia. Wykładamy je na stolnicę i dzielimy na 10 równych części. Każdą z nich rozpłaszczamy i umieszczamy na środku truskawkę, po czym zaklejamy i wkładamy do foremki, łączeniem do dołu. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
krok 4
Kruszonka: zagniatamy masło (35 g) z mąką pszenną (60 g) i cukrem (60 g), do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
krok 5
Pieczenie: wyrośnięte muffiny drożdżowe z truskawkami smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 25 minut. Wyjmujemy je i studzimy na kratce cukierniczej.

