
Babeczki gryczane z morwą
Morwa ma działanie obniżające poziom cukru we krwi. Dlatego te babeczki możemy jeść bez wyrzutów sumienia.
Składniki:
125 g mąki gryczanej
4 jajka
40 g ksylitolu
20 g roztopionego masła
1 łyżka kakao
1 łyżka suszonej morwy
Kroki przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę
a kiedy zaczną zmieniać kolor na biały
dodaj do nich ksylitol.
Kolejno dodawaj do białek po jednym żółtku
przesianą mąkę gryczaną
kakao
suszoną morwę oraz roztopione masło i wszystko dokładnie wymieszaj silikonową łopatką
tak aby piana z białek nie opadła. Tak przygotowaną masę wyłóż do papilotek i piecz około 20 minut.
Po tym czasie sprawdź
czy babeczki są już upieczone (włóż w nie wykałaczkę – jeżeli pojawią się na niej kawałki ciasta
to znak
że babeczki potrzebują jeszcze kilku minut w piekarniku).
Przepis pochodzi z książki Damiana Kordasa "Superfood"
1 z 1

damian kordas
Porady:
Zobacz też: Kruche babeczki z bryndzą, rozmarynem i miodem

