Reklama

Morwa ma działanie obniżające poziom cukru we krwi. Dlatego te babeczki możemy jeść bez wyrzutów sumienia.

Składniki:

125 g mąki gryczanej
4 jajka
40 g ksylitolu
20 g roztopionego masła
1 łyżka kakao
1 łyżka suszonej morwy

Kroki przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę
a kiedy zaczną zmieniać kolor na biały
dodaj do nich ksylitol.
Kolejno dodawaj do białek po jednym żółtku
przesianą mąkę gryczaną
kakao
suszoną morwę oraz roztopione masło i wszystko dokładnie wymieszaj silikonową łopatką
tak aby piana z białek nie opadła. Tak przygotowaną masę wyłóż do papilotek i piecz około 20 minut.
Po tym czasie sprawdź
czy babeczki są już upieczone (włóż w nie wykałaczkę – jeżeli pojawią się na niej kawałki ciasta
to znak
że babeczki potrzebują jeszcze kilku minut w piekarniku).
Przepis pochodzi z książki Damiana Kordasa "Superfood"

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama