
Muffiny jogurtowe
- cukier: 60 g
- cukier waniliowy: 10 g
- jajka: 1 szt.
- jogurt naturalny: 190 g
- masło: 20 g
- mąka pszenna: 170 g
- proszek do pieczenia: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza, a blachę lub foremki na muffiny wykładamy papilotkami (możemy je zastąpić wyciętym w kwadraty papierem do pieczenia).
krok 2
W garnuszku rozpuszczamy masło, nie doprowadzając do zagotowania. Do suchej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia.
krok 3
W drugiej misce umieszczamy jajka, cukry (biały i wanilinowy) i ubijamy aż powstanie sprężysta biała masa. Dodajemy roztopione masło, jogurt i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszajmy szpatułką, ale tylko do połączenia składników.
krok 4
Ciasto przekładamy do foremek i pieczemy przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
krok 5
Muffiny jogurtowe możemy podać z odrobiną lukru lub dodać do ciasta skórkę cytrynową, dzięki której będą miały orzeźwiającą nutę (sprawdzi się też kandyzowana skórka pomarańczowa). Sezonowo możemy wzbogacić ciasto o jagody lub maliny.

