
Babeczki sernikowe
- herbatniki: 100 g
- masło: 40 g
- twaróg: 500 g
- jajka: 2 szt.
- cukier: 100 g
- budyń waniliowy: 40 g
- wiśnie: 20 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Metalową formę do pieczenia muffinek wykładamy papierowymi papilotkami.
krok 2
Spód: herbatniki wrzucamy do malaksera i rozdrabniamy je. Masło przekładamy do garnuszka oraz podgrzewamy je do momentu, aż się roztopi. Następnie łączymy je z rozdrobnionymi herbatnikami. Dno papilotek wykładamy niewielką ilością ciasteczkowej masy. Całość wyrównujemy dłonią.
krok 3
Masa serowa: twaróg mielimy trzykrotnie. Następnie łączymy go z jajkami, cukrem oraz budyniem waniliowym. Gotową masę serową przekładamy do papilotek.
krok 4
Pieczenie: babeczki sernikowe wkładamy do piekarnika na około 25 minut. Po tym czasie pozostawiamy je do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
krok 5
Podanie: babeczki sernikowe dekorujemy wiśniami w syropie.

