
Czekoladowe babeczki walentynkowe
- masło: 325 g
- cukier muscovado: 200 g
- kakao: 70 g
- mąka pszenna: 140 g
- jajka: 2 szt.
- pralinki: 8 szt.
- cukier puder: 300 g
- ekstrakt waniliowy: 1 łyżeczka
- biała czekolada: 8 szt.
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal758
- tłuszcz43g
- tłuszcz nasycony27g
- węglowodany84g
- cukry69g
- błonnik2g
- białko6g
Sposób przygotowania
krok 1
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół) lub 160°C (z termoobiegiem). Wykładamy blaszkę na muffiny 8 papilotkami lub przygotowujemy pojedyncze foremki silikonowe. Rozpuszczamy 175 g masła w rondelku i pozostawiamy je do ostygnięcia na 5 minut.
krok 2
Mieszamy cukier trzcinowy muscovado (jasny) z 50 g kakao i mąką. Możemy to zrobić łyżką lub z pomocą robota kuchennego, żeby dokładnie rozbić grudki cukru. Dodajemy do suchych składników płynne masło i wbijamy jajka. Miksujemy na gładką, jednolitą masę.
krok 3
Rozmieszczamy po trochu mieszanki w foremkach, a następnie do każdej z nich wkładamy ulubione pralinki lub domowe trufle czekoladowe. Warto zrobić je z białej tabliczki, żeby odcinały się kolorystycznie od kakaowej babeczki i tworzyły zaskakujące wnętrze. Nakładamy łyżką pozostałą masę, upewniając się, że trufle są całkowicie przykryte. Pieczemy babeczki na walentynki przez 15–20 minut. Studzimy je (najlepiej na kratce cukierniczej, żeby odparowały).
krok 4
Umieszczamy 150 g miękkiego masła, cukier puder i ekstrakt waniliowy w misie miksera. Ucieramy masę przez około 5–8 minut, aż będzie idealnie gładka i prawie biała. Zmniejszamy obroty urządzenia do minimum i ucieramy ją jeszcze przez kilka minut, żeby pozbyć się pęcherzyków powietrza.
krok 5
Dekorujemy czekoladowe babeczki walentynkowe. Rozsmarowujemy część waniliowego kremu maślanego na wystudzonym cieście. Resztę mieszamy z 2 łyżkami kakao (około 20 g), a następnie przekładamy do rękawa cukierniczego wyposażonego w dużą końcówkę w kształcie gwiazdy. Wyciskamy serca na szczycie babeczek. Na koniec ozdabiamy je serduszkami z białek czekolady.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood,

