
Babeczki wytrawne do barszczu
Gorąca przekąska nie tylko do barszczu, czyli babeczki wytrawne z farszem z kiszonej kapusty. Babeczki wytrawne smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Składniki:
6 ziemniaków
3 cebule
2–3 łyżki masła + do formy
9 łyżek posiekanej kiszonej kapusty
6 łyżek mąki
3 jajka
sól, pieprz
Kroki przygotowania:
Obieramy ziemniaki i cebule, ziemniaki ścieramy na średnich oczkach. Cebule siekamy, szklimy na maśle. Kiedy zaczną się złocić, dokładamy kapustę i dusimy razem kilka minut, aż odparuje cały płyn, studzimy.
Mieszamy z lekko odciśniętymi ziemniakami, mąką, jajkami oraz solą i pieprzem do smaku. Formę do muffinków (z 6 otworami) smarujemy smalcem (można też wyłożyć papilotkami), napełniamy masą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 190°C, pieczemy ok. 30 min.
Inna wersja: namaczamy 3–4 kapelusze borowików i gotujemy w tej samej wodzie do miękkości
odcedzamy, siekamy. Szklankę kiszonej kapusty siekamy.
Na patelni rumienimy posiekaną cebulę, dokładamy kapustę, posiekane grzyby i wodę z ich gotowania, dusimy, aż odparuje cały płyn. Doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem, studzimy.
Mieszamy dokładnie z czubatą szklanką mąki, czubatą łyżeczką sody oczyszczonej, jajkiem, ew. doprawiamy do smaku. Masę nakładamy do formy na muffinki, pieczemy 15–20 min w temp. 200°C.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015
Porady:
Zobacz też: barszcz na zakwasie z buraków

