
Babeczki z granoli z owocami
- banany: 1.5 szt.
- miód: 4 łyżki stołowe
- ekstrakt waniliowy: 0.5 łyżeczki
- cynamon: 0.5 łyżeczki
- sól: 1 szczypta
- płatki owsiane: 170 g
- jogurt naturalny: 200 g
- krem cytrynowy: 2 łyżki stołowe
- maliny: 100 g
- jagody: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Formę na muffinki natłuszczamy. Bananowe purée, miód i wanilię mieszamy. Osobno mieszamy cynamon, sól i płatki owsiane. Składniki suche i mokre mieszamy, aż masa równomiernie się połączy. Porcjami ciasta wylepiamy dno i brzegi wgłębień na muffinki, dociskając po bokach. Formę wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godz. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
krok 2
Blaszkę z babeczkami wyjmujemy z lodówki i ponownie mocno dociskamy
masę do brzegów wgłębień. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 12 min, wyjmujemy i ponownie dociskamy brzegi, po czym jeszcze ciepłe wyjmujemy. Gdy chcemy wykorzystać je później, możemy je również zamrozić, a potem rozmrozić.Gotowe babeczki wypełniamy kremem z jogurtu wymieszanego z lemon curd i dekorujemy lekko rozmrożonymi owocami. Babeczki z granoli z owocami podajemy od razu. Gdy zbyt długo stoją, ciasto wilgotnieje i babeczki mogą się rozpaść.