
Babeczki z mascarpone
- mąka pszenna: 300 g
- masło: 200 g
- sól: 3 g
- cukier puder: 130 g
- żółtko: 2 szt.
- mascarpone: 250 g
- śmietana 36%: 300 ml
- borówki amerykańskie: 250 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C, tryb góra-dół. Śmietankę i mascarpone solidnie chłodzimy.
krok 2
Ciasto kruche: mąkę przesiewamy na stolnicę razem ze szczyptą soli. Zimne masło kroimy w kostkę i rozcieramy z mąką palcami, tak żeby uzyskać konsystencję kaszy czy też mokrego piasku. Następnie dodajemy 100 g cukru pudru i żółtka. Ciasto ugniatamy do połączenia składników i formujemy z niego kulę. Zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
krok 3
Krem: w czasie, kiedy chłodzi się kruche ciasto, przygotowujemy nasz krem do babeczek z mascarpone. Śmietankę ubijamy z pozostałym cukrem pudrem (30 g) na wysokich obrotach miksera. Kiedy zaczyna gęstnieć, zmniejszamy obroty i stopniowo dodajemy serek mascarpone. Krem jest gotowy, jeśli po nałożeniu na łyżkę lub palec zachowuje swoją strukturę. Przekładamy go do rękawa cukierniczego i przechowujemy w lodówce do czasu, kiedy będziemy gotowi, żeby wypełnić nim babeczki.
krok 4
Przygotowanie spodów: ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Powstały w ten sposób płat układamy na wierzchu ułożonych blisko siebie foremek na babeczki z serem mascarpone i lekko przyciskamy, żeby zaznaczyć krawędzie. Usuwamy nadmiar ciasta. Dociskamy je do dna foremek i nakłuwamy widelcem, żeby nie wybrzuszyło się podczas pieczenia.
krok 5
Pieczenie babeczek: foremki z ciastem wykładamy folią aluminiową. Lekko ją dociskamy i dociążamy za pomocą specjalnych kulek ceramicznych do pieczenia lub, jeśli takich nie posiadamy, zwykłym grochem. Dzięki temu ciasto się nie skurczy i babeczki nie stracą swojego kształtu. Pieczemy przez 15 minut, po czym zdejmujemy folię i czekamy kolejne 5 minut. Kiedy babeczki się zarumienią, można je wyjąć z piekarnika. Odkładamy je do całkowitego wystygnięcia.
krok 6
Wypełnienie: do naszych tartaletek wyciskamy krem śmietanowo-serowy. Kruche babeczki z mascarpone są już prawie gotowe. Wystarczy udekorować je borówkami.

