Porady:
- Z proporcji podanych w przepisie wychodzi ok. 25 babeczek.
- Do kruchego ciasta nie dodajemy białek. Jeśli wbijemy całe jajka, babeczki wyjdą twarde.
- Masło siekamy zimnym nożem, żeby niepotrzebnie nie podnosić temperatury ciasta. Zagniatamy je szybko, bez wyrabiania i odstawiamy do schłodzenia.
- Z kolei masło na krem kajmakowy wyjmujemy z lodówki wcześniej, żeby ogrzało się do temperatury pokojowej.
- Kajmak możemy przygotować samodzielnie, gotując mleko skondensowane w puszce na małej mocy palnika przez ok. 2–3 godz. Zdecydowanie szybciej jest sięgnąć po gotowy kajmak lub masę krówkową, jednak warto zwrócić uwagę na skład podany na etykiecie – olej palmowy i emulgatory są nie tylko zbędne, ale przede wszystkim szkodliwe dla zdrowia.
- Do dekoracji możemy wykorzystać czekoladę mleczną, deserową lub gorzką, mielone orzechy włoskie lub laskowe.
- Babeczki z masą kajmakową można przechowywać w puszce lub zamkniętym słoiku nawet do 10 dni.
Notka redakcyjna:
Babeczki kajmakowe – dodatki
W zależności od gustu i okazji, do babeczek można dodać słodki krem lub deserową czekoladę. Jeśli przygotowujemy je na przyjęcie urodzinowe dla dziecka, lepiej sprawdzi się słodsza wersja – z kremem lub owocami. Do kawy z przyjaciółką możemy przygotować bardziej deserowe babeczki z kajmakiem i gorzką czekoladą.
Sprawdzone dodatki do babeczek to:
- polewa czekoladowa – możemy położyć ją bezpośrednio na kruche ciasto pod krem kajmakowy lub na wierzch,
- krem mascarpone – przygotowujemy go z bitej śmietany i serka, nakładamy na babeczki z kajmakiem przy pomocy rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką,
- dżem porzeczkowy – słodko–kwaśny dodatek świetnie przełamuje słodycz kajmaku, kładziemy go pod warstwą kajmaku,
- wiśnie w żelu – słodki dodatek, który pojawia się po przegryzieniu babeczki,
- orzechy laskowe – zatopione w kajmaku dla wielu są równie miłą niespodzianką.
Babeczki kajmakowe – dekoracja
Poza wiórkami czekoladowymi i mielonymi orzechami, do dekoracji możemy wykorzystać także:
- płatki migdałów,
- kandyzowaną skórkę pomarańczy,
- świeże owoce – do kajmaku świetnie pasują maliny, borówki lub jeżyny,
- pokruszone ciasteczka lub wafelki, bakalie – rodzynki, żurawinę, daktyle,
- gotową posypkę cukrową – w kształcie perełek, serc lub gwiazdek.
Foremki do wypiekania babeczek z kajmakiem
Do wypiekania babeczek możemy wybrać:
- metalowe foremki – pokryte są specjalną powłoką, do której nie przywiera ciasto, dobrze rozprowadzają ciepło. Aby łatwiej było wyjąć z nich babeczki, można każdą foremkę posmarować masłem i obsypać bułką tartą,
- foremki silikonowe – równie dobrze rozprowadzają ciepło, a przy przechowywaniu zajmują niewiele miejsca w kuchni. Dostępne są w różnych kształtach i rozmiarach,
- usztywniane papilotki – to wygodne rozwiązanie dla osób, które nie lubią przechowywać w kuchni zbyt dużej ilości gadżetów. Wykonane są z papieru, więc są jednokrotnego użytku.