Porady:
- Do dekorowania kruchych babeczek możemy wykorzystać owoce w różnej postaci. W sezonie letnim najlepiej postawić na świeże owoce: truskawki, borówki, jagody, maliny czy też porzeczki. Poza sezonem możemy wykorzystać owoce mrożone np. w formie musu czy też owoce suszone (np. żurawinę, morele czy też daktyle). Świetnie sprawdzą się również domowe konfitury.
- Ile kalorii ma babeczka z owocami? Niestety, jest to dość kaloryczny deser i z całą pewnością nie możemy zaliczyć go do grona tych dietetycznych. Jedna babeczka z owocami ma 200-250 kcal.
- Do przygotowania babeczek z owocami niezbędne są papilotki, specjalna forma (blacha) na babeczki.
- Spód do babeczek z owocami najlepiej przygotowywać na bazie ciasta kruchego, które jest dość proste. Warto jednak postępować zgodnie ze wskazówkami. Jedną z nich jest temperatura masła, które powinno być zimne.
Notka redakcyjna:
Krem do babeczek z owocami – jaki przygotować?
Babeczki to świetny, jednokęsowy, deser, który idealnie sprawdzi się na przyjęciach, urodzinach czy spotkaniach w gronie najbliższym. Możemy też przygotować je, gdy po prostu mamy ochotę na coś słodkiego na ząb. Krem do babeczek możemy przyrządzić na wiele różnych sposobów – dużą popularnością cieszą się babeczki z kremem budyniowym, który robi się niezwykle łatwo: wystarczy budyń (50 g), rozpuścić w mleku (350 ml), a ciepłe i miękkie masło (350 g) ubić na puszystą masę, po czym dodawać po trochę do budyniu, nieustannie go przy tym mieszając. Na koniec krem wystarczy włożyć do lodówki na ok. 10 minut, po których możemy nakładać go na nasze babeczki. Świetnym pomysłem jest też przygotowanie babeczek z kremem mascarpone, który jest znacznie łatwiejszy niż krem budyniowy. Wystarczy serek ubić na sztywno śmietankę 30% (250 ml) i dodać do niej serek mascarpone (250 g) oraz cukier puder (40 g).