
Babka bananowa
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- mleko: 100 ml
- olej: 150 ml
- jajka: 2 szt.
- banany: 3 szt.
- mąka pszenna: 230 g
- proszek do pieczenia: 5 g
- soda oczyszczona: 5 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 170°C. Formę do babki o średnicy 24 cm smarujemy masłem, a następnie posypujemy mąką. Mleko oraz jajka wyjmujemy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej.
krok 2
Banany: obieramy je ze skórki i rozgniatamy widelcem.
krok 3
Ciasto: jajka ubijamy miskerem, a następnie łączymy je z wcześniej rozgniecionymi bananami. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy.
krok 4
Pieczenie: surowe ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Babka bananowa powinna być pieczona przez około 40 minut.
krok 5
Podanie: gotowe ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypujemy babkę cukrem pudrem.

