
Babka bezglutenowa
- masło: 150 g
- cukier: 100 g
- jajka: 5 szt.
- mąka jaglana: 60 g
- mąka migdałowa: 150 g
- proszek do pieczenia: 4 g
- ekstrakt migdałowy: 4 ml
- skórka z cytryny: 1 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Formę do pieczenia babki (najlepiej z kominem, o średnicy 22 cm) smarujemy odrobiną masła i oprószamy mąką jaglaną lub migdałową. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
krok 2
Do miski przesiewamy mąkę jaglaną i migdałową, następnie dodajemy proszek do pieczenia. W garnuszku roztapiamy masło, nie doprowadzając, by się zagotowało. Dodajemy cukier oraz żółtka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników.
krok 3
Cytrynę polewamy wrzątkiem, dokładnie szorujemy szczoteczką i ścieramy skórkę na najmniejszych oczkach, uważając, by nie zetrzeć białej części (tzw. albedo, z tego powodu babka może mieć gorzki posmak). Skórkę, wraz z ekstraktem migdałowym, dodajemy do masy jajecznej i mieszamy.
krok 4
W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę (masa będzie gotowa, jeśli na dnie nie będzie płynu, a białka nie będą przemieszczały się w misce). Dodajemy ją do ciasta, delikatnie mieszając szpatułką do połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto przelewamy do przygotowanej wcześniej formy i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 45–50 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto nie jest w środku surowe.
krok 5
Po ostudzeniu podajemy posypane cukrem pudrem. Babkę bezglutenową można polać też szybkim lukrem z cukru pudru i udekorować płatkami migdałowymi lub użyć kremu z białej czekolady.

