Babka budyniowa
- jajka: 4 szt.
- śmietana 30%: 200 ml
- mąka tortowa: 170 g
- budyń waniliowy: 90 g
- cukier: 100 g
- proszek do pieczenia: 8 g
Sposób przygotowania
krok 1
Wyjmujemy jajka i śmietankę z lodówki co najmniej godzinę wcześniej, żeby osiągnęły temperaturę pokojową, zanim zaczniemy pracę. Natłuszczamy formę do babki z kominem miękkim masłem lub olejem za pomocą pędzelka cukierniczego lub kawałka pergaminu. Równomiernie posypujemy bułką tartą, mąką lub kaszą manną. Jeśli babka z budyniem nie będzie ozdabiać wielkanocnego stołu, ciasto możemy równie dobrze upiec w keksówce lub tortownicy.

ZjedzPięknie krok 2
Oddzielamy białka od żółtek. Staramy się zrobić to precyzyjnie, żeby nie zanieczyścić poszczególnych składników. Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy drobny biały cukier, cały czas miksując. Masa powinna stać się gęsta, kremowa i błyszcząca.

ZjedzPięknie krok 3
Dodajemy żółtka do białek. Miksujemy je przez chwilę, aż składniki się połączą. Nie przeciągajmy tego procesu, żeby ukręcona wcześniej pianka nie straciła swojej puszystej struktury.

ZjedzPięknie krok 4
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia do masy jajecznej. Dosypujemy budyń śmietankowy lub waniliowy. Dodajemy słodką śmietankę 30%. Mieszamy całość za pomocą szpatułki tylko do połączenia składników. Możemy też zrobić to na niskich obrotach miksera.

ZjedzPięknie krok 5
Przelewamy masę do przygotowanej formy. Pieczemy przez 40 minut w 170°C, do suchego patyczka. Babka budyniowa powinna studzić się stopniowo. Najpierw wyłączamy piekarnik i uchylamy jego drzwiczki. Po 15 minutach wyciągamy ciasto na blat kuchenny i studzimy je, po czym ostrożnie wyjmujemy z foremki. Żeby babka bez problemu wysunęła się ze wszystkich zakamarków i nie przykleiła się do ścianek, można ją zanurzyć na chwilę w lodowatej wodzie.

ZjedzPięknie krok 6
Umieszczamy babkę na paterze lub ozdobnym talerzu i oprószamy ją cukrem pudrem. Do dekoracji wielkanocnego ciasta można również wykorzystać lukier cytrynowy lub polewę czekoladową.

ZjedzPięknie


