Reklama

Babka drożdżowa

Składniki:

50 dkg mąki
15 dkg cukru
szklanka mleka
5 żółtek
6 dkg Drożdży Babuni Lesaffre
1/2 kostki masła
aromat waniliowy
skórka cytrynowa
czekoladowe łezki
szczypta soli
tłuszcz do smarowania formy
cukier puder do posypania

Kroki przygotowania:

Wszystkie produkty powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę.
Zrobić rozczyn: Drożdże Babuni rozetrzeć z dwiema łyżkami cukru, dodać 10 dkg maki i tyle mleka by uzyskać gęstość śmietany.
Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.
Foremki posmarować tłuszczem (na babki dobrze jest smarować stopionym tłuszczem dwa razy) i posypać mąką.
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać mąkę, wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli, wanilię, otartą skórkę z cytryny, resztę mleka i wyrabiać, aż ukażą się pęcherzyki powietrza. Nadal wyrabiając, wlewać stopniowo rozpuszczone, lekko ciepłe masło i łezki czekoladowe. Ciasto od razu wkładać do foremek - do połowy wysokości. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie do końca foremek, wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 st. C przez około 50 minut. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem, aby ciasto za bardzo się nie przypiekło.
Lekko schłodzone wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem.

Reklama

Porady:

Na porcję wychodzą 2 babki.

Drożdże Babuni Tradycyjne - produkt uniwersalny. To propozycja dla wielbicieli pysznych domowych wypieków. Szczególnie polecane są do przygotowywania ciast słonych i pikantnych, takich jak: pizza, bułki, chleb. Sprawdzają się dobrze również w przypadku ciast słodkich. Produkt nie zawiera konserwantów i glutenu. Cena półkowa: 0,99 – 1,29 zł brutto.

Drożdże babuni

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama