Porady:
- By rodzynki wewnątrz babki były smaczniejsze, można je wcześniej namoczyć i odsączyć.
- Nie należy skracać procesu wyrastania ciasta. Może to poskutkować jego pękaniem i wysuszeniem.
- Optymalna temperatura do pieczenia ciasta drożdżowego to 170–180 °C. Zbyt mocne nagrzanie piekarnika może nadmiernie wysuszyć babkę.
- Jeśli lubicie bakalie, możecie dodać do masy na babkę żurawinę, skórkę pomarańczy, posiekane orzechy lub śliwki suszone. Ciekawym urozmaiceniem będzie również dodatek kandyzowanych owoców.
- Drożdżową babkę parzoną można przygotować w wersji dwukolorowej. Wystarczy podzielić masę na dwie części, a następnie do jednej z nich dodać odrobinę kakao. Przed przełożeniem babki do formy należy je delikatnie połączyć ze sobą. Trzeba jednak uważać, by obie partie ciasta nie wymieszały się zbyt mocno.
- Podany w przepisie aromat rumowy można zastąpić olejkiem migdałowym, pomarańczowym, czy waniliowym.
- Po wyrobieniu ciasto na babkę drożdżową powinno mieć sprężystą konsystencję. Jeśli się ciągnie i nie przykleja do rąk, jest idealne.
- Przed przełożeniem masy do formy należy dobrze wysmarować ją masłem. By zapobiec przywieraniu ciasta można też skorzystać z foremki wykonanej z silikonu.
- Jeżeli po nakłuciu babki drewnianym patyczkiem masa się do niego nie przykleja, to ciasto jest upieczone.
Notka redakcyjna:
Przepis na babkę drożdżową parzoną
Babka parzona drożdżowa to popularna babka Wielkanocna, którą można podawać z kruszonką na wierzchu lub oblaną lukrem (najczęściej cytrynowym). Babki mogą się jednak między sobą różnić - istnieje kilka metod ich wykonania. Warto wiedzieć, że ciasto parzone - inaczej zwane ptysiowym to ciasto, który otrzymuje się poprzez zaparzenie mąki pszennej z mieszaniną wody z tłuszczem lub mlekiem.
Przepis na ten rodzaj wypieków powstał już w XVIII wieku. To zasługa dwóch twórców: cukiernika Jeana Avice’a oraz cukiernika i kuchmistrza Marie-Antoine’a Careme’a. Wyroby z ciasta parzonego są pyszne i bardzo charakterystyczne w smaku. Odznaczają się lekkością, słomkowym kolorem.
Babka wielkanocna drożdżowa parzona – jak ją udekorować?
Wielkanocna babka drożdżowa może być pieczona w dowolnej formie, choć oczywiście najlepiej zdecydować się na tę tradycyjną, by wypiek miał odpowiedni kształt. Formę warto wysmarować masłem.
Po upieczeniu babkę można obsypać cukrem pudrem lub polać lukrem. Jeśli ma zostać podana na wielkanocnym stole, można dodać do lukru odrobinę barwinka (najlepiej w formie żelu). Już mała kropla wystarczy, by nabrał on pięknego, pastelowego koloru. Można też polać babkę roztopioną czekoladą lub polewą karmelową. By osiągnąć naprawdę zniewalający efekt, można obsypać wierzch zastygającej polewy posiekanymi migdałami, skórką pomarańczową czy wiórkami kokosowymi. Wówczas będzie nie tylko pięknie się prezentować, ale i fantastycznie smakować.