Reklama

Przepyszny przepis na babkę z Drożdży Babuni.

Składniki:

Na 12 porcji:
• 80 g masła + do formy
• 25 g świeżych drożdży
• 75 g cukru
• 220 ml ciepłego mleka
• 500 g mąki + do podsypania
• szczypta soli
• 1 jajko
Nadzienie:
• 200 g mielonych migdałów
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 3 łyżki rumu
• 1-2 łyżki miodu
• 4 łyżki słodkiej śmietany
Oraz:
• 5-6 łyżek polewy karmelowej
• płatki migdałów;

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    1. Masło roztopić, ostudzić. Drożdże pokruszyć, wymieszać z połową cukru i mlekiem. Do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie, wlać zaczyn. Odstawić na 15-20 minut. Dodać sól, masło i jajko, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości.

  • krok 2

    2. Formę grubo posmarować masłem. Składniki nadzienia dokładnie wymieszać.

  • krok 3

    3. Na oprószony mąką blat wyłożyć ciasto. Ponownie zagnieść, spłaszczyć i rozwałkować na prostokąt (ok. 30x45 cm). Posmarować nadzieniem, zwinąć jak roladę, złączyć końce i przełożyć do formy.

  • krok 4

    4. Babkę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170°C, piec 45-50 minut. Ostudzić na kratce. Udekorować polewą karmelową i płatkami migdałów.

Porady:

Drożdże Babuni do słodkich wypieków - polecane miłośnikom dobrze wyrośniętych ciast słodkich. Produkowane są ze specjalnie wyselekcjonowanych szczepów drożdżowych wykazujących bardzo wysoką aktywność w słodkim środowisku. Znakomite do ciast drożdżowych: z kruszonką, owocami, rogalików, babek i wielu innych. Produkt nie zawiera konserwantów.

więcej na www.drozdzebabuni.pl

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama