
Babka gotowana
- mąka tortowa: 160 g
- mąka ziemniaczana: 175 g
- proszek do pieczenia: 15 g
- jajka: 7 szt.
- masło: 200 g
- cukier drobny: 200 g
- aromat migdałowy: 2 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Na początku: do dużej miski przesiewamy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, mieszamy je ze sobą. Sięgamy po jajka i oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę.
krok 2
Masa na ciasto: masło w temperaturze pokojowej ucieramy z cukrem na puszysty krem. Stopniowo dodajemy żółtka, przemieszaną mąkę i aromat migdałowy. Wyłączamy mikser, przekładamy pianę z białek i ostrożnie łączymy składniki przy pomocy dużej drewnianej łyżki lub szpatułki do ciasta.
krok 3
Przed gotowaniem: ciasto przelewamy do specjalnej, zamykanej formy na babkę gotowaną. Zamkniętą formę umieszczamy w dużym garnku z zimną wodą. Górkę obciążamy, żeby forma na ciasto była w całości zanurzona.
krok 4
Gotowanie: garnek z babką przykrywamy pokrywką i wstawiamy na kuchenkę. Gotujemy przez 90 min od momentu wrzenia. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy formę i odstawiamy do ostygnięcia.
krok 5
Dekoracja: babka gotowana świetnie smakuje posypana cukrem pudrem, a także z polewą czekoladową lub lukrem cytrynowym.

