
Babka jogurtowa
- mąka tortowa: 320 g
- proszek do pieczenia: 10 g
- jajka: 4 szt.
- cukier drobny: 150 g
- sól: 2 g
- olej rzepakowy: 160 ml
- aromat do ciasta: 2 ml
- jogurt naturalny: 300 g
- cytryna: 1 szt.
- cukier puder: 120 g
Sposób przygotowania
krok 1
Składniki sypkie: do miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia.
krok 2
Masa na ciasto: w osobnej misce ucieramy jajka z cukrem i szczyptą soli przez ok. 10 min. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo wlewamy olej oraz aromat do ciasta. Następnie odstawiamy mikser, dodajemy jogurt i łyżka po łyżce mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy dużą drewnianą łyżką lub szpatułką do ciasta.
krok 3
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175°C. Formę do babki o wysokości ok. 10 cm smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
krok 4
Pieczenie: do przygotowanej formy przelewamy masę na ciasto i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 40 min. Po tym czasie sprawdzamy, czy babka nie jest surowa w środku przy pomocy drewnianego patyczka.
krok 5
Stopniowe studzenie: jeśli babka jogurtowa jest już gotowa, wyłączamy piekarnik i zostawiamy uchylone drzwiczki na 10 min. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i odstawiamy w formie do przestygnięcia. Po ok. 30 min odwracamy ją i wyjmujemy z formy na kratkę do studzenia.
krok 6
Lukier: wyciskamy sok z cytryny i mieszamy go z cukrem pudrem. Gęstym lukrem polewamy wierzch przestudzonej babki.

