Porady:
- Majonez jako składnik ciasta może niektórych zaskoczyć, ale zastępuje on po prostu tłuszcz, czyli olej lub masło. Dzięki niemu wypiek jest wilgotny. Sporo zależy jednak od jakości użytego przez nas produktu. Nie warto na nim przesadnie oszczędzać, bo w efekcie możemy niechcący zepsuć własną pracę. Aby mieć pewność, że babka się uda, najlepiej dodać do niej własnoręcznie przygotowany domowy majonez.
- Ciasto możemy wzbogacić rodzynkami lub orzechami. Babka majonezowa z bakaliami na pewno spodoba się wszystkim fanom keksa i podobnych, świątecznych wypieków
- Jeśli nie mamy foremki z kominem do babki, możemy równie dobrze upiec ciasto majonezowe w keksówce. Nie będzie ono już wyglądało jak tradycyjny wypiek, ale będzie smakować tak samo.
- Babka majonezowa może z powodzeniem zastąpić klasyczny wypiek, który zdobi wielkanocny stół. To pomysł na szybkie ciasto. Zajmuje o wiele mniej czasu niż babka drożdżowa.
Notka redakcyjna:
Babka majonezowa – przepis na polewę
W naszym przepisie polecamy posypanie gotowego ciasta cukrem pudrem. Możemy jednak pokusić się o użycie polewy, takiej jak:
- szybki lukier z cukru pudru – słodki puch wystarczy połączyć z wodą lub sokiem z cytryny do uzyskania gładkiej, perłowej polewy. Możemy także użyć soku z innych owoców cytrusowych, na przykład pomarańczy lub grejpfruta. Babka z majonezu uzyska dzięki temu niepowtarzalny aromat.
- polewa kakaowa – robimy ją z masła, kakao, cukru i wody lub mleka. To dobre rozwiązanie, jeśli nie mamy w domu czekolady.
- polewa czekoladowa (ganache) – gorącą śmietanę kremówkę łączymy z pokruszoną czekoladą i mieszamy do uzyskania aksamitnego kremu. Możemy użyć czekolady mlecznej, gorzkiej lub białej. Do dekoracji babki na Wielkanoc najbardziej odpowiednia wydaje się być ta ostatnia.
- lukier królewski – przyrządza się go z puszystych białek i cukru pudru. Możemy do niego dodać odrobinę soku z cytryny lub pomarańczy. Jest niezwykle kremową, śnieżnobiałą polewą, idealną do dekorowania ciasta drożdżowego, biszkoptowego lub piaskowego.
Babka majonezowa z kakao i inne wypieki
Przepis na babkę majonezową powinien zagościć w naszych notatnikach kuchennych, ale nie jest to jedyny wypiek, który sprawdzi się jako wielkanocny deser. Oto kilka innych propozycji, które pięknie ozdobią świąteczny stół:
- babka cytrynowa – to jeden z najbardziej klasycznych wypieków na święta i nie tylko. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a do tego puszysta i wilgotna. Dodatek soku i skórki z cytryny sprawia, że jest deserem idealnym na ciepłe, wiosenne popołudnie.
- wilgotna babka majonezowa z kakao – kolejna wariacja na temat składnika, który kojarzy nam się głównie z kanapkami i sałatką jarzynową. Coś dla fanów czekoladowych wypieków.
- kulicz – tradycyjna, drożdżowa, rosyjska babka wielkanocna. Jest wypełniona bakaliami namoczonymi w rumie i oblana gęstym lukrem królewskim. Fantastycznie smakuje i pięknie się prezentuje.