
Babka makowa
- jajka: 4 szt.
- masło: 200 g
- cukier: 200 g
- mąka pszenna: 160 g
- mak: 120 g
- proszek do pieczenia: 6 g
- cukier waniliowy: 16 g
- skórka z cytryny: 10 g
- cukier puder: 30 g
Sposób przygotowania
krok 1
Wyjmujemy jajka z lodówki minimum godzinę przed rozpoczęciem pracy nad ciastem (czas nieuwzględniony w klasyfikacji dania), żeby zyskały temperaturę pokojową. Oddzielamy białka od żółtek. Ścieramy skórkę z jednej sporej cytryny. Przygotowujemy formę do babki o średnicy 23 cm – natłuszczamy ją (miękkim masłem lub za pomocą oleju w sprayu) i posypujemy mąką lub bułką tartą. Rozgrzewamy piekarnik do 190°C (tryb góra-dół).
krok 2
Roztapiamy masło w rondelku. Wsypujemy cukier i suchy, niemielony mak. Podgrzewamy, mieszając. Zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i studzimy. Ucieramy żółtka na wysokich obrotach miksera. Stopniowo dodajemy do nich masło z makiem. Po kilka minutach mieszania powinniśmy otrzymać jasną, kremową masę. Dodajemy cukier waniliowy (najlepiej wybierać naturalne produkty, bez sztucznych aromatów, sprawdzi się też domowa esencja waniliowa) i skórkę otartą z cytryny.
krok 3
Ubijamy białka na sztywno. Możemy wsypać do nich szczyptę soli, która ustabilizuje pianę. Do oddzielnej miski przesiewamy przez gęste sito suche składniki, czyli mąkę pszenną (najlepiej tortową) i proszek do pieczenia (1,5 łyżeczki). Dzięki temu zabiegowi ucierana babka z makiem wyjdzie lekka i puszysta.
krok 4
Wsypujemy suche składniki do masy jajecznej z makiem. Mieszamy łyżką lub mikserem ustawionym na wolne obroty. Na koniec łączymy całość z ubitym białkiem, delikatnie, żeby piana nie opadła, najlepiej za pomocą szpatułki cukierniczej. Do ciasta na babkę możemy dodać kandyzowaną skórkę pomarańczy, która podkreśli cytrusowy smak wypieku.
krok 5
Przelewamy masę do przygotowanej foremki na babkę. Wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez około 45 minut. Sprawdzamy, czy babka makowa jest gotowa, za pomocą drewnianego patyczka. Jeśli wychodzi suchy, możemy wyłączyć grzałki. Zostawiamy ciasto w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami na 5 minut, po czym wyjmujemy je i odstawiamy do przestudzenia. Kiedy babka jest jeszcze ciepła, wyciągamy ją z foremki i umieszczamy na kratce cukierniczej. Dzięki temu nie zaparzy się od spodu.
krok 6
Oprószamy całkowicie wystudzone ciasto z makiem cukrem pudrem. Jeśli podajemy babkę na Wielkanoc, możemy dodatkowo ozdobić ją czekoladowymi pralinkami w kształcie pisanek. Do dekoracji sprawdzi się też szybki lukier z cukru pudru lub lukier królewski (na bazie białek). Wierzch ciasta można obsypać świeżo otartą skórką cytryny lub listkami mięty.

