Reklama

Babka marmurkowa jest niezwykle puszysta, wilgotna, waniliowo-kakaowa, a do tego pięknie pachnie masłem i mlekiem. Przywodzi na myśl smaki dzieciństwa i sprawia, że powracamy do wspomnień z najmłodszych lat, kiedy wypiek ten był obowiązkowym smakołykiem na wielkanocnym stole. To prosty i efektowny wypiek, który najlepiej sprawdzi się posypany cukrem pudrem lub polany gorzką czekoladą. Podajemy klasyczny przepis na babkę marmurkową, która zawsze się udaje.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal5765
  • tłuszcz230g
  • węglowodany776g
  • błonnik30g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: wyjmujemy składniki z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Formę do ciasta smarujemy niewielką ilością masła i obsypujemy bułką tartą lub odrobiną mąki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C (160°C z termoobiegiem).

  • krok 2

    Jajka: oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy miękkie masło i mleko.

  • krok 3

    Ciasto: w drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier waniliowy. Osobno zaś mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie łączymy masę jajeczną z mąką i proszkiem do pieczenia. Na koniec - ostrożnie mieszając - dodajemy białka.

  • krok 4

    Kakao: połowę ciasta wlewamy do formy, a do reszty dodajemy kakao i mieszamy. Kakaową masą zalewamy jasną.

  • krok 5

    Pieczenie: pieczemy około 60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy babkę marmurkową z piekarnika, chłodzimy przez chwilę w foremce, a następnie odwracamy, wyjmujemy z formy i studzimy na drucianym stojaku.

Porady:

  • Mleko użyte do wypieku powinno być tłuste. Babka piaskowa z kakao świetnie smakuje również ze śmietaną.
  • Podczas odwracania babki marmurkowej umieszczamy płaski talerz lub tacę na formie i odwracamy ciasto. Jeśli nie odejdzie natychmiast, na odwróconej formie kładziemy ściereczkę nasączoną zimną wodą.
  • Babkę wielkanocną marmurkową przed podaniem najlepiej jest posypać przesianym cukrem pudrem. Ważne jest, żeby ciasto było dobrze przestudzone.
  • Jeśli chcemy, żeby babka marmurkowa miała bardziej orzeźwiający smak, to do ciasta możemy dodać odrobinę soku z cytryny lub startą skórkę.
  • Babkę dwukolorową można ozdobić również w klasyczny sposób, czyli lukrem, np. cytrynowym lub pomarańczowym.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama