
Babka marmurkowa
- jajka: 6 szt.
- cukier: 300 g
- masło: 180 g
- mleko: 250 ml
- cukier waniliowy: 16 g
- mąka tortowa: 455 g
- proszek do pieczenia: 15 g
- kakao: 30 g
- cukier puder: 30 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal5765
- tłuszcz230g
- węglowodany776g
- błonnik30g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: wyjmujemy składniki z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Formę do ciasta smarujemy niewielką ilością masła i obsypujemy bułką tartą lub odrobiną mąki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C (160°C z termoobiegiem).
krok 2
Jajka: oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy miękkie masło i mleko.
krok 3
Ciasto: w drugiej misce ubijamy białka na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier waniliowy. Osobno zaś mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie łączymy masę jajeczną z mąką i proszkiem do pieczenia. Na koniec - ostrożnie mieszając - dodajemy białka.
krok 4
Kakao: połowę ciasta wlewamy do formy, a do reszty dodajemy kakao i mieszamy. Kakaową masą zalewamy jasną.
krok 5
Pieczenie: pieczemy około 60 minut. Po upieczeniu wyjmujemy babkę marmurkową z piekarnika, chłodzimy przez chwilę w foremce, a następnie odwracamy, wyjmujemy z formy i studzimy na drucianym stojaku.

