Porady:
- Jeśli chcemy upiec deser bezglutenowy, możemy użyć wyłącznie zmielonych migdałów. Babka migdałowa bez mąki jest równie smaczna, co ciasto przygotowane według tradycyjnego przepisu, a w opinii wielu osób nawet smaczniejsza, ponieważ jest wyjątkowo wilgotna.
- Przepis na babkę migdałową wymaga użycia mąki z migdałów. Możemy ją kupić lub przyrządzić samodzielnie. Wykorzystajmy w tym celu blender lub malakser. Musimy uważać, żeby nie mielić łuskanych migdałów zbyt długo, inaczej zaczną wydzielać tłuszcz i zamiast mąki uzyskamy masło orzechowe.
- Możemy dodać do ciasta esencję waniliową zamiast aromatu migdałowego. Jest to jednak składnik opcjonalny. Jeśli nie mamy go pod ręką, możemy całkiem pominąć ten krok.
- Babka z mąki z migdałowej będzie się pięknie prezentować, jeśli upieczemy ją w specjalnej formie z kominem. Jeśli takiej nie mamy, możemy użyć blaszki do keksa lub tortownicy. Ciasto nie będzie już wtedy wyglądać jak tradycyjny, świąteczny wypiek, ale nie straci swojego wyjątkowego smaku.
- Pyszna babka z mielonymi migdałami uświetni każdą chwilę spędzoną w gronie rodziny lub przyjaciół. Może być podawana zarówno na niezobowiązujących spotkaniach, jak i na oficjalnych przyjęciach. Jest idealną ozdobą wielkanocnego stołu.
Notka redakcyjna:
Wilgotna babka migdałowa – inne wersje wypieku
Babka z mąki migdałowej może być jeszcze smaczniejsza, jeśli połączymy ją ze składnikami podkreślającymi jej aromat lub przygotujemy ją w kąpieli wodnej. Przedstawiamy różne wersje tego pysznego, wielkanocnego wypieku.
- Babka gotowana migdałowa – wykonanie takiego deseru jest nieco trudniejsze i wymaga użycia specjalnej formy, ale warto zadać sobie nieco trudu. Gotowana babka wysycha w znacznie mniejszym stopniu niż ta pieczona w piekarniku, jest delikatniejsza i bardziej puszysta.
- Babka migdałowa z amaretto – warto wykorzystać ten przepis na babkę wielkanocną, żeby uzyskać jeszcze lepszy efekt i podkreślić smak migdałów. Amaretto to likier wywodzący się z Włoch, o słodkim, lekko gorzkim smaku. Często dodaje się go do kawy, czekolady i deserów.
- Babka migdałowa z makiem – to połączenie dwóch tradycyjnych wypieków wielkanocnych. Babka i makowiec to para idealna, która ma mnóstwo świątecznego aromatu.
- Wielkanocna babka migdałowa z mascarpone – w tej wersji masło ucieramy z dodatkiem kremowego, włoskiego serka. Dzięki temu ta oryginalna babka piaskowa na Wielkanoc jest lekka jak chmurka.
Wegańska babka migdałowa
Osoby, które nie akceptują składników pochodzenia zwierzęcego, również mogą przyrządzić na Wielkanoc ten aromatyczny wypiek z dodatkiem mielonych migdałów. Przede wszystkim musimy użyć zamiennika dla jajek. Żeby ciasto uzyskało odpowiednią strukturę, dodajmy do masy puree z bananów. Możemy także użyć mielonych nasion lnu, które tworzą zawiesinę, jeśli wymiesza się je z gorącą wodą. Masło zastępujemy dowolnym olejem roślinnym, na przykład z winogron, ryżowym lub rozpuszczonym olejem kokosowym. Miłośnikom roślinnych wypieków może także przypaść do gusty wegańska babka cytrynowa.
Jak udekorować babkę migdałową?
Babka z mąki migdałowej jest tak wilgotna i puszysta, że broni się jako samodzielny deser, bez żadnych dodatków i dekoracji. Możemy jedynie posypać ją delikatnie cukrem pudrem. Jeśli jednak chcemy postawić ją na odświętnie nakrytym stole, możemy urozmaicić ją za pomocą:
- polewy z białej czekolady – taka dekoracja świetnie komponuje się ze smakiem migdałów. Czekoladę możemy rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do niej odrobinę mleka lub masła. Jeśli mamy ochotę na bardziej treściwą polewę, zróbmy krem czekoladowy ganache na śmietance kremówce.
- bakalii – najlepiej sprawdzi się posypka z płatków migdałów, ale możemy także udekorować babkę za pomocą kandyzowanej skórki pomarańczy, rodzynek lub siekanych orzechów włoskich.
- lukru – możemy przyrządzić szybki lukier z cukru pudru i soku z cytryny lub pokusić się o zrobienie aksamitnej polewy na bazie białek.